И Австрия под карантина

Канцлерът Себастиан Курц обяви новите ограничения

И Австрия под карантина | StandartNews.com

Австрия наложи втора карантина, след като пандемията от коронавирус излезе извън контрол през последните две седмици.

Канцлерът Себастиан Курц обяви новите ограничения, следвайки примера на Германия с частично блокиране. Училища, фризьорски салони и магазини, които не са от основно значение, ще останат отворени този път, а ограниченията за напускане на дома важат само през нощта. Ресторанти, кафенета и хотели ще бъдат затворени, с изключение на храна за вкъщи и за бизнес пътници. Фитнес зали, кина и театри също ще бъдат затворени.

Правилата ще започнат във вторник и ще останат в сила до края на ноември.

Курц спечели похвали у нас и в чужбина за бързото и решително ограничаване на пандемията през март.

Новите инфекции в Австрия се повишават до над 5000 за втори пореден ден, увеличавайки седемдневната честота до рекордните 301 на 100 000 население, почти два пъти по-висока от преди седмица.

Хоспитализациите са далеч над нивото през март и броят на пациентите в реанимация е достигнал 265, почти пролетния връх. Докато столицата Виена се беше превърнала във фокуса на пандемията през лятото, западните алпийски региони отново са най-засегнати.

Компаниите, засегнати от блокирането, ще бъдат възстановени за 80% от загубата на приходи, която претърпяват в сравнение с преди година, стига да държат персонала си на заплати, каза Курц. Програмата за субсидиране на заплатите, която спомогна за задържането на хората на работа през пролетта, ще бъде разширена отново.

Курц каза, че заключването може да бъде облекчено отново през декември, ако дотогава броят им намалее достатъчно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай