Франция изпраща болни в Белгия

Италия посреща Великден с вечерен час

Франция изпраща болни в Белгия | StandartNews.com

Франция започва да транспортира болни от COVID-19 в белгийски болници. Вчера бяха регистрирани 30 000 нови случая. Властите обмислят затягане на мерките за Великден.Италия ще бъде под карантина за католическия Великден, който е на 4 април.

Последни часове в Италия преди затягането на мерките. От утре в по-голямата част на страната затварят магазини, ресторанти и училища. Сред засегнатите градове са Рим и Милано. Италианците ще посрещнат Великден с вечерен час. Посрещането на гости ще е разрешено, но само ако гостуващите са двама. За литургиите - вярващите са призовани да посещават най-близките църкви, съобщава БНТ.

Споменът от миналата пролет все още е много силен. Ще направим всичко възможно, за да предотвратим това да се случи отново, категоричен е Марио Драги, премиер на Италия.

Вечерен час и ограничено пътуване за Великден ще има и в Испания. Единствено Мадрид отказа да наложи ограниченията.

На закрито ще могат да се събират по 4-ма души, а в открити пространства - по 6-ма. В домашни условия ще могат да се събират само хората от едно домакинство, заяви Каролина Дариас, министър на здравеопазването в Испания.

В Португалия независимо, че кривата на заразата тръгна надолу, празникът ще премине с ограничителни мерки. През Страстната седмица границата с Испания ще остане затворена.

Що се отнася до сухопътната граница с Испания, нивата на пандемия в двете държави позволяват границата да бъде отворена, но тя ще остане затворена до Великден. Целта е да се избегне разпространяването на вируса през Страстната седмица, обясни Антонио Коста, премиер на Португалия.

Чехия се опитва да овладее заразата, без да блокира икономиката. В страната тече масово тестване на служителите на компаниите.

Тестване, а не затваряне на компаниите - това е най-правилното решение, смята Ян Лат, собственик на компания.

Все по-силно, обаче, в Чехия се чуват призиви за поставяне на страната под карантина за Великден.

Германците все още се надяват да посрещнат празника без строги ограничения. Дали в страната ще може да се пътува свободно, трябва да стане ясно на 22 март.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай