Петък,

Финландия обяви извънредно положение

От: Редактор -
177
Финландия обяви извънредно положение
A
A
A

Извънредно положение заради коронавируса бе въведено във Финландия днес, предаде Франс прес. 

"Правителството, в съгласие с президента, обяви извънредно положение в страната", каза на пресконференция финландската премиерка Сана Марин. Решението бе очаквано, след като в четвъртък кабинетът съобщи, че от 8 март ще влязат в сила нови ограничения във връзка с коронавируса, които ще действат в продължение на три седмици. Те включват затваряне на баровете и ресторантите.

Финландската конституция изисква обявяването на извънредно положение, за да може да бъдат наложени такива мерки. То дава възможност и за по-строги рестрикции като, например, въвеждането на локдаун и ограничения на придвижването. Финландия, която като цяло бе пощадена от коронавируса, през последните дни регистрира ръст на новите случаи, отбелязва Франс прес.

Днес здравните власти съобщиха за близо 400 регистрирани заразени и осем починали през последното денонощие. С това общият брой на потвърдените случаи на коронавирус във Финландия, надхвърли 58 хиляди. 750 души са починали в страната от усложнения, предизвикани от коронавируса.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com