Ето защо губим обонянието си при Ковид

Специалисти от университета "Дюк" в щата Северна Каролина намериха причината

Ето защо губим обонянието си при Ковид | StandartNews.com

Защо губим обонянието си при Ковид? Американски учени намериха отговора на този въпрос.

Преболедувалите не успяват да възстановят сетивата си заради продължаваща имунна атака върху отговарящите за възприемането на миризмите нервни клетки и намаляването на техния брой, установиха специалисти от университета "Дюк" в щата Северна Каролина.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието "Сайънс транслейшънъл медсин".

Изследователите дават обяснение на досаден проблем, който измъчва милиони хора, които не са възстановили напълно обонянието си след преболедуване от  COVID-19.

Макар да се фокусира върху загубата на обоняние, проучването хвърля светлина и върху възможните основни причини за други продължителни симптоми на новия коронавирус - обща умора, задух и мозъчна мъгла, които може да са предизвикани от подобни биологични механизми.

"Един от първите симптоми, които обикновено се свързват с инфектиране с COVID-19, е загубата на обоняние", казва водещият учен Брадли Голдстейн. 

"За щастие, много хора, които имат променено обоняние по време на острата фаза на вирусната инфекция, възстановяват обонянието си в рамките на следващите една до две седмици. Но има и такива, при които това не се случва", допълва той. "Трябва да разберем по-добре защо тази подгрупа пациенти продължава да има постоянна загуба на обоняние в продължение на месеци след заразяването".

За целите на проучването експертите анализират назални проби, взети от 24 пациенти, като девет от доброволците страдат от дългосрочна загуба на обоняние след  COVID-19.

Оказва се, че продължава възпалителен процес въпреки липсата на SARS-CoV-2. Освен това е намалял броят на невроните, отговарящи за обонянието, вероятно поради увреждане на деликатната тъкан от продължаващото възпаление.

"Откритията са поразителни", казва Голдстейн. Находката "почти наподобява някакъв автоимунен процес в носа".

Според него изучаването на увредените места и на видовете клетки е ключова стъпка към разработването на лечение. Специалистът споделя, че изследователите са окуражени от факта, че невроните изглежда все пак са запазили известна способност за възстановяване, дори и след продължителна имунна атака.

Брадли Голдстейн казва, че резултатите от това проучване биха могли да са полезни и за допълнителни изследвания на други симптоми на дълготрайния  COVID-19, предава БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай