Ето какво разрешават отново от 4 май

Спорт, шофьорски курсове и заведения навън са позволени от понеделник

Ето какво разрешават отново от 4 май | StandartNews.com

От понеделник, 4 май, се разрешава да започнат да действат редица дейности, които досега бяха забранени по силата на строгата карантина от коронавируса. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в министерския съвет.

Тези дейности или аспекти от живота са:

  • Индивидуалното спортуване на открити места, стадион и в парковете. По настояване на шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски се отварят и басейните, при които обаче ще бъдат следвани най-строги мерки за дезинфекция.
  • Провеждането на шофьорски курсове, за което премиерът Бойко Борисов е приел лична молба от инструкторите.
  • Терасите и заведенията на открито - важно е да се разработят правила за работенето на тези заведения, които хората ще трябва да изпълняват.

"Тези, които спазваха мерките да не съжаляват - благодарение на тях сме най-ниско в смъртността", категоричен бе премиерът.

От утре инструкторите ще могат да работя със засилени мерки за сигурност.

От днес отворихме планините, нека всички спазваме мерките. Водим се от едно нещо - броят на заболелите и починалите. Ако се вдигне тази бройка, след като разхлабихме мерките, то ще ги премахнем, каза Борисов.

Позволяват се и индивидуалните спортове, но не състезания. Трябва да се спазва дистанция и дезинфекция.

"Тенис на корт и тичането в парка може да повиши имунитета на хората. Лично проф. Кантарджиев държи да разрешим отварянето и на плувните басейни, като се спазват изискванията за дезинфекция в съблекалните", каза министър-председателят.

"Ще трябва да се научим да живеем с този вирус поне още 2-3 години.  След 2-3 месеца ще има по-силен удар, според световни организации", разкри Борисов.

Премиерът разкри, че България ще се включи със 100 000 евро за ваксина, произведена от ЕС.

"Извънредното положение във Франция се дължи до юли. При нас експертите работят да отменим извънредното положение, но ще има санитарно извънредно положение", коментира Бойко Борисов.

От Гергьовден (6 май) по всяка вероятност ще бъдат премахнати и КПП-та по входовете и изходите на градовете. "Целта на КПП-та е да продължи дистанцията, за мен те изиграха много положителна роля. Ще пуснем КПП-тата след Гергьовден", разкри премиерът.

За детските градини и яслите правителството и Щабът не са постигнали съгласие. "Ще поставим на риск учителите, както и децата, за които може и да няма проблем, но за родителите да", допълни Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай