Ето как отново ще скочат случаите на COVID у нас

Сърцебиене и умора са първите сигнали, на които хората трябва да обърнат внимание

Ето как отново ще скочат случаите на COVID у нас | StandartNews.com

"Българинът, каквото и да му кажеш, обича празниците. Това ни е генетично заложено. Мислите ли сега на 21 декември като се пусне всичко, че моловете няма да се пръснат по шевовете? Помнете ми думата - поредният пик на заболеваемостта ще е след Йордановден и 21 януари", предупреди пред бТВ доц. д-р Светлана Велизарова, специалист от детската клиника в болница "Св. София".

"Не трябваше да затваряме сега, трябваше в края на октомври - началото на ноември. Тогава беше най високата смъртност", подчерта тя.

И описа, че това заболяване протича сравнително дълго. Изразена клинична картина може да има чак на шестия или седмия ден. Всяко адекватно лечение в началото би предотвратило усложнения.

"Най-характерният симптом е загуба на обоняние и вкус. Температурата винаги я има - при 87% от пациентите", посочи тя.

В такъв момент, ако се започне адекватна терапия, може да не се стигне до усложнения. А част от тях са свързани с ниската сатурация на кислорода. Нарушава се възможността за газообмен на белите дробове, посочи още специалистът.

Сърцебиене и умора са първите сигнали, на които хората трябва да обърнат внимание.

"Важното е болният от COVID да знае всички фази от заболяването и да не се страхува", препоръча д-р Велизарова, подчертавайки, че страхът и тревожността намаляват имунитета.

Д-р Велизарова е убедена, че въпреки опасността, не трябва "да се набива в главите на хората, че COVID е равно на смърт". Тя подчерта, че и сега лекарите са много изморени, но са герои, които спазват работата си. Тя не вижда промяна в натиска към болниците след въведените ограничителни мерки. Смята, че те са закъснели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай