Събота,

Ето как отново ще скочат случаите на COVID у нас

От: Рачо Рачев -
Ето как отново ще скочат случаите на COVID у нас
A
A
A

"Българинът, каквото и да му кажеш, обича празниците. Това ни е генетично заложено. Мислите ли сега на 21 декември като се пусне всичко, че моловете няма да се пръснат по шевовете? Помнете ми думата - поредният пик на заболеваемостта ще е след Йордановден и 21 януари", предупреди пред бТВ доц. д-р Светлана Велизарова, специалист от детската клиника в болница "Св. София".

"Не трябваше да затваряме сега, трябваше в края на октомври - началото на ноември. Тогава беше най високата смъртност", подчерта тя.

И описа, че това заболяване протича сравнително дълго. Изразена клинична картина може да има чак на шестия или седмия ден. Всяко адекватно лечение в началото би предотвратило усложнения.

"Най-характерният симптом е загуба на обоняние и вкус. Температурата винаги я има - при 87% от пациентите", посочи тя.

В такъв момент, ако се започне адекватна терапия, може да не се стигне до усложнения. А част от тях са свързани с ниската сатурация на кислорода. Нарушава се възможността за газообмен на белите дробове, посочи още специалистът.

Сърцебиене и умора са първите сигнали, на които хората трябва да обърнат внимание.

"Важното е болният от COVID да знае всички фази от заболяването и да не се страхува", препоръча д-р Велизарова, подчертавайки, че страхът и тревожността намаляват имунитета.

Д-р Велизарова е убедена, че въпреки опасността, не трябва "да се набива в главите на хората, че COVID е равно на смърт". Тя подчерта, че и сега лекарите са много изморени, но са герои, които спазват работата си. Тя не вижда промяна в натиска към болниците след въведените ограничителни мерки. Смята, че те са закъснели.


Всички новини от категория Заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички