Ето ги симптомите на тромби след ваксиниране

СЗО: Ползите от имунизацията с "АстраЗенека" надхвърлят рисковете

Ето ги симптомите на тромби след ваксиниране | StandartNews.com

По света продължават да се регистрират случаи на тромбози сред пациентите, ваксинирани с "АстраЗенека", някои от които дори вече не са между живите. Заради зачестилите тромбоемболични реакции някои от европейските държави, включително и България, преустановиха временно прилагането на тази ваксина. 

Засега е известно, че тромбоемболичните реакции се проявяват обикновено между 3-тия и 14-ия ден след поставянето на т.нар. първа игла. Сред симптомите, за които трябва да следим за евентуални тромби, се посочват силно и необичайно главоболие, което не отслабва дори след прием на болкоуспокояващи и което се влошава при движение или легнало положение и протича със зрителни нарушения, повръщане или други видове неврологични прояви. Други симптоми, които се посочват, са малки синини около мястото на убождането или петехия, което представлява малък точковиден кръвоизлив, информира онлайн изданието "20minutos", цитирано от "Блиц".

Както е известно, засега не е доказана 100-процентова взаимовръзка между ваксината на "АстраЗенека" и смъртните случаи, настъпили след нейното поставяне. От СЗО вече заявиха, че ползите от имунизацията с този препарат надхвърлят рисковете.

При тези симптоми специалистите препоръчват посещение при лекар, но все пак припомниха, че главоболието, което е в нормални граници, общото неразположение, температура, гадене и повръщане са обичайни странични реакции след ваксинация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай