Сряда,

Епидемиолог: Четвъртата вълна e вече у нас

От: Мартина Суботинова -
Епидемиолог: Четвъртата вълна e вече у нас
A
A
A

„Четвъртата вълна на COVID-19 e вече у нас. Имаме устойчиво нарастване на случаите. Значителното нарастване ще дойде преди есента.“

Това заяви в предаването "Здравей, България" по NOVA епидемиологът Петър Марков.

"Ваксинацията е най-евтиният и най-ефективен начин, за да се предпазим от заразата", добави той.

"Необходимостта здравните работници да бъдат ваксинирани има професионален елемент. Те работят с болни хора и ако те не са защитени, те са риск за пациентите си", коментира още Петър Марков по отношение на идеята на доц. Ангел Кунчев за задължителна имунизация на медицинските работници у нас.

Епидемиологът добавя, че не е привърженик на задължителната ваксинация.

"По-скоро трябва да се работи с убеждаване. Хората трябва сами да решат. Ако сега се въведат мерки, които ограничават достъпа на хора до обществени места – това е подобно на затваряне. Дебатът е малко обърнат. Става дума за разхлабване на ограниченията за хора, които са ваксинирани и не представляват риск за околните", добавя специалистът.

"Всичко, което правим в живота си носи риск. Съществува голям риск за общественото здраве. У нас за последната година загинаха около 20 хиляди души от нещо, което е напълно предотвратимо", казва Марков.

"Децата са с по-нисък риск от тежко клинично протичане. Ако се ваксинират те ще предават инфекцията в много по-малък мащаб на хора, които са рискови. Това прави ваксинацията при децата препоръчителна", обясни експертът.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички