Експерт разкри какво ще се случи с коронавируса

Човечеството ще се научи да живее с този вирус

Експерт разкри какво ще се случи с коронавируса | StandartNews.com

Коронавирусът ще стане ендемичен. Това заяви експертът от Световната здравна организация (СЗО), професор Дейвид Хейман, съобщава The Guardian .

Най-вероятно SARS-CoV-2 ще стане ендемичен, както и четири други човешки коронавируса, прогнозира специалистът. „Той ще продължи да мутира, докато се размножава в човешките клетки, особено на места с по-интензивно разпространение“, обясни Дейвид Хейман. Според него човечеството ще се научи да живее с този вирус. Така че вече има инструменти за спасяване на човешки живот и доброто здраве на населението също ще допринесе за това.

Същата гледна точка се споделя и от представителят на СЗО Марк Райън . „Вероятният сценарий е, че вирусът се превръща в поредната ендемична болест, която ще остане от вида си, но с много ниска заплаха в рамките на ефективна глобална програма за ваксинация“, добави той. Според специалиста дори съществуването на ефективно лекарство срещу COVID-19 не гарантира премахването на инфекцията.

По-рано експертът на СЗО, професор Сантяго Мас-Кома прогнозира нова пандемия в света: нова мутация на коронавируса, първоначално открита във Великобритания, може да предизвика трета вълна от пандемията COVID-19. Според него човечеството продължава да се поддава на вируса и хората тепърва ще разберат дали ваксините могат да забавят разпространението му.

Към 30 декември в света има повече от 81,7 милиона души, заразени с коронавирус, от които над 1,78 милиона са починали, а 46,2 милиона са се възстановили. Повечето от заразените са регистрирани в САЩ, Индия, Бразилия, Русия и Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай