Доказано: Ваксината е 99% ефективна срещу смърт

Отлични новини дойдоха от Израел, която е най-напред с имунизацията

Доказано: Ваксината е 99% ефективна срещу смърт | StandartNews.com

Отлични новини от Израел - държавата, която е най-напред с имунизацията. Ваксината срещу коронавирус е 99 % ефективна при предотвратяване на сериозни заболявания и смърт.

Данните ясно показват значително намаляване на случаите сред населението над 60 години, тъй като по-голям процент от него вече е напълно ваксиниран, пише „Джерусалем поуст“.

Ваксината на „Пфайзер“ е доказано 99 % ефективна за предотвратяване на хоспитализация, сериозни заболявания и смърт за тези, при които вече са изминали две седмици от втората доза, показват нови данни, публикувани от здравното министерство в събота вечер.

Протоколът за прилагане на ваксината на „Пфайзер“ включва поставянето на дозата на два пъти с интервал от три седмици. Израел започна да прилага ваксината на 19 декември. Докладът включва данните, събрани от министерството до 13 февруари.

Докладът отчита нивото на ефективност на ваксината както седем дни след втората инжекция - когато се счита, че имунитетът започва, така и след седем дни по-късно. Министерството сравнява заболеваемостта и смъртността между тези, които са се ваксинирали, и тези, които не са.

„Благодарение на силната и стабилна здравна система на Израел, която ни позволи да достигнем несравним обширен процент на ваксинация за кратък период от време, както и на способността ни да извършваме цялостно епидемиологично проследяване, ние сме първата държава в света, която демонстрира ефекта на ваксината срещу Ковид-19 в реалния клиничен свят “, каза генералният директор на здравното министерство Чези Леви.

Според документа, седмица след втората доза, ваксината е била 91,8% ефективна за предотвратяване на заразяване с вируса, 96,9 % - за предотвратяване на развитие на симптоми като треска и дихателни затруднения и 95,6 %, 96,4 % и 94, 5% срещу хоспитализация, сериозно протичане на болестта и смърт съответно.

Данните ясно показват значително намаляване на случаите сред населението над 60 години, тъй като по-големият процент сред него вече е ваксинирано и с втората доза.

„Ваксината значително намалява заболеваемостта и смъртността и нейният ефект може да се види в данните за заболеваемостта в страната“, каза Леви. „Нашата цел е да продължим да ваксинираме цялото население над 16 години, а когато дойде време и тези под 16-годишна възраст, за да постигнем обширното покритие, което ще ни позволи да се върнем към нормалния живот, за който всички ние копнеем."

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай