Добра новина!На крачка сме от стихване на заразата

Анализът е на директора на Националния център за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев

Добра новина!На крачка сме от стихване на заразата | StandartNews.com

България е на крачка от обръщане на тенденцията и навлизане във фазата на затихваща епидемия от коронавирус. Анализът е на директора на Националния център за заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев. За да се случи това, е необходимо да продължаваме да спазваме съществуващите мерки за социална дистанция. Според Оперативния щаб вече има отчетлива тенденция за забавяне на заразата. Последните данни за заразата у нас са към 8 часа тази сутрин и показват 36 нови случая за денонощието. Починали са трима души, сред които и мъж на 31 години.

Основания за оптимистични прогнози обаче дава т.нар. ефективно репродуктивно число, което показва колко души заразява един болен. „Ако няма контрол и мерки един човек може да зарази трима, един път и повече, отколкото при грипа. Именно по този показател се съди за ефективността на мерките. Когато това число е по-малко от 1 значи епидемията гасне. Към този момент това репродуктивно число е около 1, последните две седмици го поддържаме около 1. Ако го обърнем да е по-малко от едно, това значи, че виждаме светлината в тунела“, обясни проф. Кантарджиев.

Ако спазваме мерките скоро има шанс тези стойности да се променят в наша полза. Друг показател е времето за удвояване на случаите. През март то е било около 10 дни, а сега е нужен повече от месец, за да се случи това.

А след лошите новини, от щаба отчетоха и положителна тенденция в домовете за възрастни хора и тези за деца с увреждания - там случаи на коронавирис вече почти нямало. „Едно от големите ми удоволствия е като гледам, колко много изследвания са направени, а пробите са отрицателни. Това не могат да го изпитат тези, които ни критикуват, че само плашим", завърши проф. Кантарджиев. Като плюс Щабът отчете и ограничаването на заразата сред медицинския персонал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай