Дерматоложка разкри опасностите при ковид след ваксинирането

Странични реакции може да има и след ваксиниране - въпросът е в баланса полза риск

Дерматоложка разкри опасностите при ковид след ваксинирането | StandartNews.com

Странични реакции от Ковид-19 може да има и след ваксиниране - въпросът е в баланса полза риск. Най-големият проблем при преболедуването е постковидното дифузно опадане на косата, разкри в интервю за БНР доц. д-р Жана Казанджиева – дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести в Университетска болница “Александровска”.

При ваксините основната странична реакция е т.нар. ковид ръка. Това е реакция непосредствено след ваксиниране на ръката, на която е поставена ваксината.

Преди дни от Европейската агенция по лекарствата - EMA - съобщи за тежки алергични реакции, които могат да се манифестират като страничен ефект от ваксината срещу Ковид-19 на "Новавакс" – Nuvaxovid. Това посочиха от българския здравен портал Zdrave.net.

ЕМА обяви също така, че ще актуализира продуктовата информация за ваксината, като добави в нея предупреждение за необичайна или намалена кожна сетивност като нов страничен ефект.

Ваксината срещу Covid-19 на Novavax – Nuvaxovid все още не се прилага в България, уточниха за БНР от Изпълнителната агенция по лекарствата.

Информацията за продукта на Spikevax на "Модерна" ще бъде актуализирана, като към нея се добави нов страничен ефект - обширен оток на ваксинирания крайник. Допълнение към продуктовата информация ще бъде включено и за ваксината на "Астра Зенека" - Vaxzevria - шум в ушите и необичайна или намалена кожна сетивност ще бъдат отбелязани като нови странични ефекти, информират още от ЕMA.

"Има такива реакции като обрив, като оток, която е сравнително безобидна. Минава не веднага, но след няколко дни. По отношение на кожната сетивност - това също е възможно, след като губим сетивност като вкус и мирис при заразяване. С течение на времето нещата се изясняват все повече, защото се натрупват знания. В началото имаше доста недомислици като информации за везикулозен обрив, че излизат мехурчета след ваксинация, докато сега вече знаем, че основното са васкулити - тоест съдовата патология. Има и данни за уртикариални реакции след ваксиниране, но трябва да кажем, че това не е уртикария", коментира доц. Казанджиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай