Казаха "да" на ваксината на Пфайзер за Евросъюза

Разрешена е за употреба при хора над 16-годишна възраст

Казаха "да" на ваксината на Пфайзер за Евросъюза | StandartNews.com

Европейската агенция по лекарствата (EMA) даде одобрение за използването на ваксината срещу Covid-19, която беше разработена съвместно от американската компания Pfizer и нейния германски партньор BioNTech, разрешавайки на ЕС да започне ваксинациите в рамките на една седмица.

EMA препоръча да се предостави условно разрешение за пускане на пазара на коронавируната ваксина на Pfizer Inc. и BioNTech SE за употреба при хора над 16-годишна възраст. Становището на EMA е отправна точка за разрешаване от страна на Европейската комисия на използването на ваксината

"Нашата задълбочена оценка означава, че можем уверено да гарантираме пред гражданите на ЕС безопасността и ефикасността на тази ваксина и че тя отговаря на необходимите стандарти за качество. Работата ни обаче не спира дотук. Ще продължим да събираме и анализираме данни за безопасността и ефективността от тази ваксина за защита на хората, които приемат ваксината в рамките на ЕС", каза Емер Кук, изпълнителен директор на Европейската агенция по лекарствата.

Държавите от Европейския съюз, включително Германия, Австрия и Италия, заявиха, че планират да започнат ваксинации от 27 декември, тъй като Европа се опитва да догони САЩ и Великобритания, където използването на Covid-ваксината започна по-рано този месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай