Болниците пълни, кога спират операциите и плановия прием

Останаха само 45 свободни легла в София, командироват лекари от съседни области

Болниците пълни, кога спират операциите и плановия прием | StandartNews.com

До седмица ще спрат плановият прием и операциите в голяма част от болниците в София.

Изключение ще се направи за болниците и отделенията, където се лекуват онкоболни или приемат пациенти са хемодиализа. Това заяви заместник- здравния министър Димитър Петров след среща с директори на здравни заведения.

Към този момент има само 45 свободни интензивни легла в София. Част от тях обаче са в акушеро-гинекологичните болници, където се лекуват само бременни жени и родилки. Те няма да се използват за други пациенти дори и в краен случай, увери заместник-министърът.

В 25 столични болници ще се разкрият допълнителни легла, но за сметка на други отделения в лечебните заведения:

"Във всяка болница ще останат легла за осигуряване на спешния прием. Останалите ще станат Covid легла. Това е принципът. Едно легло не може да се открие от днес за утре. Те поетапно ще ги откриват, тъй като на тези легла има други болни", обясни заместник-моинистърът. "Командировани лекари ще има, ако се направи някаква нова структура, изцяло реанимационна. Има нужда от реаниматори в момента", посочи той.

В Александровска болница има готовност за разкриване на още 36 реанимационни легла, защото до днес следобед е имало само едно свободно, съобщи директорът на здравното заведение д-р Атанас Атанасов: "Чисто като легла ние можем да осигурим още толкова. Тези легла трябва да бъдат обезпечени със съответните екипи. Там разбира се, че не е неизчерпаем ресурсът, така че това, което може да се направи, ще бъде направено от организационна гледна точка".

Здравното министерство планира да командирова лекари от съседни на София области при нужда. Такива ще бъдат пренасочвани и от малките лечебни заведения, които не лекуват пациенти с коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай