Понеделник,

Безлов каза кои у нас се заразяват най-много

От: Рачо Рачев, кадър БНТ -
Безлов каза кои у нас се заразяват най-много
A
A
A

Това, което прави впечатление в нашата страна е, че в момента свръхпредставени сред заразените с коронавируса са хората между 60 и 70 и между 50 и 60 години. Хубавото е, че най-възрастната група не е вече така засегната от коронавируса, съобщи пред БНТ експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

Според него ключови в следващите две седмици ще бъдат училищата.

При децата и младежите до 20 години там дали ще има скок е големият въпрос. "Интересна тема е и какво ще се случи с възрастните учители. У нас има много възрастни учители, те са действително рискова група. Това ще бъде много критично за нашата образователна система, защото имаме много по-възрастни учители от средното в европейските страни", коментира Безлов.

При смъртността се наблюдава спад в последните две седмици. "Има едно забавяне във времето на тази смъртност, тя следва около 20-30 дена спрямо пика на новите диагностицирани", допълни експерта.

По области - Смолян е първата област на най-много диагностицирани на 100 000, следват Благоевград, Кюстендил, Добрич, София.

Безлов каза още, че около милион и половина от хората не вярват в съществуването на вируса.

"Ние имаме доста данни, но те не са публични. Няма дебат върху тях. Говорим за смъртността по области, говорим за тестовете по области. И една друга информация, която би била полезна за хората - да има данни на равнище на общини, например в случая с Благоевград, хората да знаят, че проблемът идва от Гоце Делчев", коментира Безлов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички