Без сертификат само в хранителни магазини, аптеки и банки

Новите мерки влизат в сила от четвъртък

Без сертификат само в хранителни магазини, аптеки и банки | StandartNews.com

Задължителен "зелен" сертификат за всички дейности на закрито се въвежда от четвъртък.

Такъв се издава при ваксиниране с всички дози, преболедуване на COVID-19, отрицателен PCR тест (за срок до 72 часа) или антигенен тест (до 48 часа). Сертификатът ще е задължителен при посещение на кина, театри, циркови представления, музеи, галерии, магазини тип мол, магазини над 300 кв. метра (с изключение на аптеки, хранителни магазини и банки), фитнес центрове, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотелите. За деца под 12-годишна възраст няма да се изисква никъде сертификат. Такъв няма да се иска и за ползване на обществения транспорт, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров.

По думите му сертификат няма да се изисква и от учителите. Преустановявани обаче ще бъдат  присъствените учебни занимания във всички общини, където 14-дневната заболеваемост е над 750 на 100 000 души население. Когато заболеваемостта е между 500 и 750 на 100 000 население ще редуват паралелките – половината ще са онлайн, а другата половина - присъствено. Спирани ще бъдат присъствените занятия на 50% от паралелките и, когато 1 заболеваемостта е между 250 и 500 на 100 000 души и има отсъствия на над 20% от учениците в даденото училище или са поставени под карантина над 30 на сто от паралелките. В тези случаи присъственото обучение ще се осъществява по график, определен от директорите на съответните училища. "Ситуацията ще се разглежда по общини, а не по области. Целта ни е максимално да се продължи присъственият процес”, обясни Кацаров. Детските градини няма да затварят, но студентите ще влизат на лекции със сертификат.

Работодателите и органите по назначаване във всички администрации организират работния процес на служителите като установяват работно време с променливи граници, разпределят работа от разстояние за най-малко 50% от персонала, освен ако работата не го позволява, гласи още заповедта на здравния министър. Препоръката му е колкото се може повече услуги да бъдат онлайн.

Преустановяват се свижданията в лечебни заведения и в домове за социални услуги. Въвежда се изискване за всички работещи в лечебни заведения да са със "зелен" сертификат. Това изискване се въвежда и за работещите в старчески домове.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай