Балтов:"Пирогов" пълен за К-19,вирусът-тунингован

Някои лекари са се отпуснали, изрази тревогата си професорът

Балтов:"Пирогов" пълен за К-19,вирусът-тунингован | StandartNews.com

Този вирус е тунингован, има някакъв лабораторен принос към него, каза проф. Асен Балтов

 

Ковид капацинетът на "Пирогов" е запълнен. Спешният център не може да приема повече пациенти. Това разкри директорът на болницата проф. Асен Балтов пред Нова телевизия. Той уточни, че това е положението от 4 дни и за него РЗИ е уведомено.

Двойно е увеличението на болните от коронавирус в "Пирогов" в рамките на последната седмица - вече са 68 души. Четирима са в реанимация. Те са в тежко състояние, интубирани са. Останалите се лекуват в COVID-отделението.

Това е максималният капацитет на "Пирогов", изключения правят няколко легла в реанимацията, които пазим за тежки случаи, обясни проф. Балтов. Той съобщи още, че има и 10 запазени легла за деца. За момента не можем да приемаме повече пациенти, ако не се наложат нови мерки, които да изискат от нас да увеличим леглата, обясни шефът на Спешния център. Въпреки това продължаваме да приемаме болни, защото всеки ден изписваме оздравели, каза още той. Максималният срок за престой в болницата е 14 дни.

Проф. Асен Балтов обаче успокои хората, че капацитетът се обявява на етапи. Има готови легла, но не са включени в действие. Предстои разкриването на нови легла за болни от коронавирус във всички болници. Не мога да си представя как една болница със 700 легла ще отвори само 10 за лечение на COVID, допълни той.

Проф. Балтов изрази тревогата си за начина на работа на част от колегите си, които не са в Ковид-отделенията. „Аз съм неспокоен от това как колегите ми работят. През последните два месеца всички бяха по-спокойни, всички се отпуснаха. Решиха, че тези неща са преминали и че едва ли не остава някаква опашка. Виждате, че от началото на октомври случаите нараснаха, но това не доведе до мобилизиране на всички колеги, които работят в системата ”, коментира професорът. Той припомни, че освен хората с доказано положителни проби, има много, които не могат да бъдат хванати с тестовете и те са опасни, както за близките си, така и за всички, които работят в болниците.

Колегите в COVID отделенията са много по-добре защитени, докато останалите колеги, които работят във всички други части и отделения на болниците, за съжаление, са се поотпуснали и не взимат всички необходими мерки, коментира проф. Балтов.

Този вирус не е прост грип, той не се поддава на нищо, свързано с вирусологията. За мен това е един тунингован вирус, има някакъв лабораторен принос към него, каза проф. Балтов. Въпреки всичко той не смята, че трябва да има по-строги мерки. Просто хората трябва да имат самоконтрол, да спазват сегашните и да мислят за здравето на себе си и на околните.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай