Астра Зенека намалява доставките за ЕС с 25%

Спадът в е причинен от трудностите, свързани с функционирането на глобалната верига на доставки

Астра Зенека намалява доставките за ЕС с 25% | StandartNews.com

Англо-шведската компания AstraZeneca ще намали доставките на коронавирусната ваксина за страните от Европейския съюз (ЕС) с една четвърт . Съобщава Ройтерс .

Документ, разпространен сред европейските служители, показва, че през първото тримесечие на 2021 г. в страните от ЕС ще бъдат приложени 30 милиона дози коронавирусни ваксини, вместо планираните 40 милиона. В същото време през април в страните ще пристигнат още 20 милиона дози. Май и юни не са споменати в прогнозата.

Спадът в доставките е причинен от трудностите, свързани с функционирането на глобалната верига на доставки.

Досега девет европейски държави са спрели или временно ограничили ваксинацията с AstraZeneca поради тромбоза при ваксинираните си пациенти. Австрия, Естония, Латвия, Литва и Люксембург спряха употребата на лекарството от определена партида от един милион дози, доставена на 17 европейски държави. В същото време Дания, Исландия и Норвегия са спрели всички доставки на тази ваксина.

Според Европейската агенция по лекарствата (EMA) на територията на асоциацията са регистрирани 22 случая на тромбоза за три милиона ваксинирани AstraZeneca. Регулаторът не свързва това явление с употребата на ваксината, но разследването на смъртни случаи продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай