Ангел Кунчев: Коронавирусът сам ще се ограничи

Никой не може да каже кога ще се случи това обаче

Ангел Кунчев: Коронавирусът сам ще се ограничи | StandartNews.com

Членът на оперативния щаб за борба с коронавируса и главен държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев не одобрява разхлабването на мерките за защита от вируса, но е оптимист, че самият COVID-19 ще се самоограничи и ще престане да бъде грижа на обществото.

"Ще има самоограничаване на инфекцията с коронавирус, рано или късно. Никой не може да каже кога ще се случи това обаче", сподели Ангел Кунчев пред Нова телевизия.

По думите му самоограничаването в даден момент е типично за подобен вид инфекции. А компенсирането на личната безотговорност с предприемането на мерки за цялото общество, според него, не е правилно. "Този, който не спазва правилата и препоръките трябва да бъде наказван“, коментира доц. Кунчев.

"Не ми харесва това, че много хора възприеха облекчаването на мерките като край на ситуацията. Определено не е край. В България имаме привилегията да видим различните картинки. Ако в страната се случи това, което се случи във Видин, би било трагедия. Няма да е италианският вариант, нито нюйоркският, но ще бъде много тежко“, каза още Кунчев.

Той допусна, че ситуацията във Видин може да се повтори в други райони в страната, да се налагат строги мерки и ограничения. „В края на краищата ние ще ограничим инфекцията, но това ще стане по-бавно и с по-много жертви“, обясни главният държавен здравен инспектор.

„Това, което правим, се отразява на бройката на заболелите след 1 седмица. Ако позволим на по 20-30-50 души да се събират по заведения, това неминуемо ще доведе до пламаване на нови огнища и налагане на нови рестрикции“, предупреди Кунчев.

Във връзка с изказванията на колегата му доц. Атанас Мангъров и нападките към работата на Националния оперативен щаб, държавният главен инспектор изтъкна, че Мангъров има право на своето мнение. Но случващото се по света го опровергавал ежедневно.

"Едно е да защитаваш теоретично теза и да вярваш в това, което говориш, друго е да вземаш решения, последиците от които са изключително тежки. Какво би било, ако бяхме от първите засегнати страни и имахме италианския резултат? Трудно ми е да възприема тези критики на фона на това, че продължаваме да стоим добре на Балканите по отношение на общата картина с коронавируса", обясни доц. Кунчев. Важно било да се говори с цифри и факти и когато те те опровергават, било необходимо човек да е по-скромен. А когато са ти вменили отговорност да отговаряш за живота и здравето на цяла нация, не бивало да се ръководиш от собствените си емоции.

„Безкрайно много ми се ходи на море. Сигурен съм, че ще го направим. Но това зависи от нас. Ако позволим групи от 20-30 души да се събират по заведения, това ще доведе до рестрикции. Всеки може да отиде на море, да спазва 2-3 метра разстояние един от друг. Така ще изкараме нормално лято и ще се върнем есента, да видим какво ни е подготвил коронавирусът", допълни Кунчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай