Ако имате филъри, възможно е подуване след ваксина

Имунизацията ще защитава поне 6-7 месеца, каза проф. Илко Гетов

Ако имате филъри, възможно е подуване след ваксина | StandartNews.com

Ваксините са единственото положително нещо на фона на всички други новини относно коронавируса. Вече има сериозни публикации по отношение на това, че преболедувалите имат имунитет средно за три и пет месеца. Което също е много важна информация, защото на този етап ваксините, разрешени в Европейския съюз със сигурност защитават поне 6-7 месеца, тъй като са наблюдавани в такъв период”.

Това заяви в студиото на „Събуди се” по NOVA професор Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.  

Той поясни, че засега мутациите на коронавируса не засягат протеина на шипа (спайк), с който патогенът се закрепва за клетките, използван от ваксините с информационна РНК, каквито са тези на „Пфайзер” и „Модерна”.

„Убеден съм, че няма учен, който да може да каже дали ще трябва да се ваксинираме всяка година, на всеки 6 месеца или по-рядко”, посочи проф. Гетов.

По думите му е вероятен вариантът, при който ваксините срещу ковид-19, подобно на тези срещу грип, да се поставят всяка година.

Проф. Гетов поясни, че двете ваксини, съответно на „Пфайзер” и „Модерна”, не се различават съществено в действието си. Втората обаче има предимства по отношение на съхранението.

Типичната нежелана реакция е краткотрайното главоболие, което вероятно показва образуване на имунитет.

Също така проф. Гетов подчерта, че е забелязано преходно подуване на местата, където са поставени филъри след ваксиниране срещу ковид-19.

Експертът добави, че издаването на разрешение за руската ваксина „Спутник” в ЕС зависи от това дали производителят ѝ ще подаде документи за одобрение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай