7 жертви на тромбоза след АстраЗенека на Острова

Все още няма данни, че има връзка с препарата и образуването на кръвни съсиреци, твърдят медицинските власти

7 жертви на тромбоза след АстраЗенека на Острова | StandartNews.com

Седем души, ваксинирани с „АстраЗенека“, са починали във Великобритания след развитие на тромбоза. Това съобщи „Скай Нюз“, позовавайки се на Агенцията за контрол на лекарствата и изделията с медицинско предназначения във Великобритания.

По-рано регулаторът информира, че в периода до 24 март включително, страната е получила 22 съобщения за случаи на тромбоза на вените на твърдата мозъчна обвивка и осем съобщения за други случаи на образуване на тромби на фона на тромбоцитопения (намаляване на броя на тромбоцитите).

В същото време медицинските власти заявиха, че все още няма данни, които да показват възможна връзка между употребата на ваксината и образуването на кръвни съсиреци. Общо към 24 март на жителите на кралството са приложени 18,1 милиона дози от ваксината на „АстраЗенека“.

„Ползите от ваксините все още надвишават всички рискове при предотвратяване на инфекции и тежки заболявания“, каза ръководителят на Агенцията за контрол на лекарствата и изделията с медицинско предназначения Джун Рейн.

Междувременно Британското общество по хематология издаде нови насоки за лекарите на фона на опасения, че случаите на съсирване на кръвта могат да бъдат свързани със състояние, известно като тромбоцитопения. Той включва пациенти, които имат нисък брой тромбоцитни клетки, необходими за съсирването, в кръвта си, предаде bTV.

Ръководството гласи: „Експертен екип от наши връстници наскоро участва в диагностицирането и управлението на рядък синдром на тромбоза, свързан с ниски тромбоцити, за който се съобщава в няколко случая. Към момента не е установена причинно-следствена връзка с ваксинацията срещу коронавирус. Ако обаче идентифицирате пациенти с този синдром, които искат да се ваксинират, е много важно да попълните онлайн жълтата карта с искане за повече подробности от регулатора.“

„Наистина е важно да се признае, че в момента няма връзка с поставянето на ваксината и с тези много редки кръвни съсиреци“, заяви проф. Робин Шаток, специалист по инфекции и ваксинолог от „Империал колидж Лондон“. „Ако погледнете в общата картина, оценките са между двама и 16 души на милион, естествено могат да получат този тип кръвен съсирек, така че това може да не е обвързано със самата ваксина“, добавя експертът.

Той продължава: „Също така е важно да се признае, че едно нещо, което коронавирусът прави, е, че наистина увеличава риска от развитие на кръвни съсиреци, така че по отношение на риска и ползите ваксината е безопасна. Наистина намалява риска от наличието на тези видове редки събития, които понастоящем нямат доказана връзка със самата ваксина.“

Проф. Шаток  каза, че потенциалът за образуване на кръвни съсиреци след получаване на ваксината ще "продължи да се наблюдава, но това не означава, че това е нещо, което би тревожило и не бива да отказва хората от намерението им да се имунизирар."

През март Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти заяви, че всеки, който се е ваксинирал и който след това има главоболие, което продължава повече от четири дни  или синини извън мястото на ваксинацията след няколко дни, трябва да потърси медицинска помощ. Но също така се добавя, че главоболието е част от един от най-честите странични ефекти на ваксината – част от грипоподобните симптоми, въпреки че те обикновено трябва да изчезнат в рамките на ден или два.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай