48 станаха заразените с коронавирус в Доспат

Собствениците на хотели в Доспат се притесняват, че туристи ще отменят резервациите си

48 станаха заразените с коронавирус в Доспат | StandartNews.com

Вече 48 са положителните проби за коронавирус в цеха за играчки в Доспат. Това съобщиха от РЗИ-Смолян. Всички служители в предприятието са тествани, предаде бТВ.

Преди два дни стана ясно, че случаите в Сърница и тези от фабриката са свързани. Заразените служители са идвали на работа, въпреки опасността от разпространяване на болестта.

Според регионалната здравна инспекция служителите с положителен тест са от околните на Доспат селища.

„Може би, ще имаме и от Сърница, но все още нямаме точно информация от кои населени места са положителните лица. След като получим тази информация, ще започнем епидемиологични проучвания“, уточни Д-р Мими Кубатева, директор на РЗИ- Смолян.

Д-р Кубатева посочи, че най-вероятно заразата в цеха тръгва от Сърница, защото това показва хронологията на събитията.

За да не пламне огнище на заразата и в Доспат, кметът на града Елин Радев поиска от здравната инспекция в Смолян въвеждането на спешни противоепидемични мерки в общината, съобщава БНТ.

"Фабриката, която се намира на наша територия, е извън Доспат и мога да кажа, че там се спазва доста добра дисциплина и хигиена. И мисля, че всичко това се е получило от Сърница. В тази смяна, в която работят от Сърница, има само три-четири човека, които са от нашата община и в момента единият дава положителен тест, а другият е потвърден", посочи пред националната телевизия Радев.

В Сърница днес започна раздаването на пенсиите. За да няма струпване на хора, контролът е затегнат. Строителните фирми, които подновяват инфраструктура в общината, вече са изтеглили своите работници за две седмици.

Собствениците на хотели в Доспат пък се притесняват, че туристи от цялата страна ще започнат да отменят резервациите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай