48 медици в Пирогов заразени с коронавируса

На фона на 2300 души екип в „Пирогов”, 48 са с положителни проби за коронавирус

48 медици в Пирогов заразени с коронавируса | StandartNews.com

Заразените с коронавирус медици в „Пирогов” са 48, съобщи пред Нова телевизия директорът на най-големия спешен център в България проф. Асен Балтов.

Промяна в начина на работа в „Пирогов” няма да има, тъй като и сега се спазват всички мерки за безопасност. Болницата продължава да работи. Професор Балтов заяви, че не всички са се заразили вътре в лечебното заведение. Част от персонала са се върнали болни от отпуски. За да няма риск, в болницата постоянно правят тестове на персонала.

На фона на 2300 души екип в „Пирогов”, 48 са с положителни проби за коронавирус. Проф. Балтов обясни, че 20 от случаите са в резултат на вътреболнична инфекция заради приети заразени спешни пациенти, за които не е бил ясен рискът. Осем медици са заразени в работна среда. Още 20 са се заразили навън, някои по време на отпуск.

Сред заразените в Хирургичния сектор има 7 хирурзи, плюс още сестри, санитари, болногледачи, както и 1 кинезитерапевт. На фона на всичко това, болницата получи похвала от премиера Бойко Борисов, който подчерта, че медицинският екип се справя отлично с натовареността на работата в настоящата ситуация на пандемия.

Както тук, така и в страната обаче случаите на болни медици също се увеличава - броят им достигна 182-ма. За последното денонощие има още 5-ма, дали положителни проби за COVID-19. Сред тях е още един медик от „Пирогов”, останалите работят в болници в Пазарджик и Сливен. Притеснителна остава ситуацията и на летище София, където пристигат още българи със симптоми на вируса.

„В тази връзка бих искал да ви съобщя, че на граничния пункт на аерогара София са констатирани две лица, които са показали на скрининга висока температура, симптоматика, поради което са отведени в болнично заведение”, обяви доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб.

В момента мъжът и жената, които са семейство, са настанени в столичната болница „Света Анна” със съмнения за пневмония.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай