24 случая за денонощие, коронавирусните са 522

От всички случаи на заразени 13 са в София

24 случая за денонощие, коронавирусните са 522 | StandartNews.com

24 са новите случаи на заразени с коронавирус у нас, с което общият брой става 522, съобщи на брифинг тази сутрин председателят на щаба за борба СOVID-19 ген. Венцислав Мутафчийски.

Сред медицинските работници случаите вече са 23.

Излекуваните са 37, като сред тях новите са трима, които са установени с отрицателни проби  - жена от Хасково на 26 години, мъж на 57 години и мъж на 30 години от Благоевград. Сред излекуваните 23 са мъже и 14 са жени, а средната им възраст е 47 години.

Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 24; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 9; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 10; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 30; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 8; Смолян –13; София – 308; Стара Загора – 7; Хасково – 1; Шумен – 4.

За вчерашния ден починалите са четирима. Сред тях е мъж на 49 години от „Пирогов“, за който не е съобщено вчера, защото пробата му е потвърдена късно вечерта, обясни проф. Мутафчийски.

Общо починалите от инфекцията пациенти у нас са 18.

9 са откритите случаи в МВР, от които няма нито един хоспитализиран. В армията има 2 случая, единият е по-тежък, другият е в Румъния. Имахме двама съмнителни, които върнахме от мисия в Косово, които не се потвърдиха като положителни. От медицинския персонал са 23 заразени. Върви по-обширно тестуване заради установен случай в "Бърза помощ". Изследвани са 40 души вчера, ще се изследват 40 и днес в "Бърза помощ" в София. Там имаме колежка, която е пътувала в чужбина и е с коронавирус.

"Преди месец доц. Кунчев съобщи, че съсредоточаваме усилията си в България, а не само на привнесени случаи. В момента има слаб трафик по границите и по-интересни са случаите в огнища в страната. Мъжът от Русе е с ясна пътека от Англия, също семейството то Стара Загора.

30% са заразените, свързани с някакво пътуване. Една от първите вълни беше на прибиране от ски курорти във Франция, сега доста от случаите нямат нищо общо с това", каза той.

"Трябва да се изследват всички болестни прояви на медицински персонал, това е най-важното. Трябва да се изследват всички работещи колективи, свързани с икономическа, стопанска и административна дейност. Също тези с пневмония. Утре се открива лаборатория в "Пирогов" с PCR.", каза заместник началникът на Оперативния щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Бях уведомен, че се закрива белоградчишката болница. Препоръчах да бъдат привлечени лекарите от там във видинската болница. В момента може би са пристигнали пробите на 25 лица от видинската болница, сега вече има ясно основание да бъде направено PCR изследване на персонала, ще бъде извършено днес във ВМА", каза още Мутафчийски.

"Единствените мерки, дали резултат, са дистанцирането и социалното изолиране, това никой не го е отрекъл. Акцентът в целия свят е върху това", каза той.

На брифинга проф. Мутафчийски разкри, че към щаба са постъпили четири предложения за безвъзмездно отстъпване на хотели, където хората да прекарват карантинен период. Началникът на ВМА допълни, че оперативният щаб не управлява финансови средства и поради това не може да коментира предложенията на някои хотели да дават възможност сградите да се използват от заболели хора, но срещу заплащане.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай