1% от исландците заразени с няколко щама на COVID-19

291 са откритите мутации, децата и жените са по-малко податливи на инфекция от мъжете и възрастните хора

1% от исландците заразени с няколко щама на COVID-19 | StandartNews.com

Близо 1% от населението на Исландия е заразено с няколко щама на COVID-19. Това показват резултатите от мащабен скрининг за ранното разпространение на вируса SARS-Cov-2 (причиняващ заболяването COVID-19). Скринингът е проведен от екип учени от компанията deCODE genetics (дъщерно дружество на Amgen), Дирекцията по здравеопазването на Исландия и Националната университетска болница в страната. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на New England Journal of Medicine.

Целта на проучването е да предостави възможно най-изчерпателен поглед върху това как се разпространява вирусът сред населението и да се приложат бързи и ефективни мерки за тестване, проследяване и изолиране, както и за овладяване на епидемията. Резултатите от скрининга сочат, че 0,8% от населението на Исландия е заразено с няколко щама или разклонения на вируса, което подкрепя опасенията, че безсимптомните носители могат да разпространят болестта. Това предполага, че въпреки ефективните усилия на местното здравеопазване за смекчаване на разпространението до момента, ще бъдат необходими повече данни, включително по-мащабен скрининг на населението, за овладяване на вируса в Исландия в дългосрочен план. Резултатите от изследването подчертават още ефективността и необходимостта от агресивно тестване, изолиране на пациентите с положителна проба и спазване на социална дистанция.

Изследването се основава на комбиниран таргетиран и популационен скрининг при над 60 000 теста/млн. до 4 април (датата на спиране на проучването) и допълнителни 4 000 теста/млн., които се провеждат в Исландия всеки ден оттогава насам. Исландските здравни експерти започват да тестват хората, които се връщат от зоните с висок риск (главно ски курорти в Алпите) и с вероятни симптоми, в началото на февруари, т.е. месец преди да идентифицират първата инфекция със SARS-Cov-2 на 28 февруари. Към 4 април таргетираното тестване е установило 1 221 случая сред 9 199 души, проявяващи симптоми, и хората, с които са били в контакт. Всички пациенти с потвърдено заболяване са поставени в изолация, а онези, с които са били в контакт, са проследени и поставени под домашна карантина за 14 дни. За да бъде изследването по-изчерпателно и да предостави поглед върху разпространението на вируса сред широката популация, на 13 март deCODE genetics започва тестване на доброволци, регистрирали се за безплатен скрининг. До 1 април са тествани 10 797 души, като 87 (0,8%) от тях се оказват положителни. За периода от 1 до 4 април са скринирани още 2 283 души, избрани на случаен принцип, като 13 (0,6%) от тях дават положителна проба. Анализът на комбинираните данни за скрининга показва, че децата и жените са по-малко податливи на инфекция със SARS-Cov-2 от мъжете и възрастните хора.

„Опитваме да направим прецизна карта на молекулярната епидемиология на COVID-19 в Исландия, като се надяваме да предоставим на света данни, които да са приложими в колективните глобални усилия за ограничаване на разпространението на болестта“, коментира Кари Стефансон, изпълнителен директор на deCODE genetics и основен автор на публикацията.

deCODE секвенира вируси от 643 души и създава родословно дърво с откритите различни хаплотипове (поредица от варианти на последователност). Анализът на данните разкрива, че хаплотиповете на вируса, открит при ранното таргетирано тестване, са почти изцяло от щам А2, произхождащи от Австрия и Италия – хора, които се връщат от ски почивки. За разлика от тях, случаите, идентифицирани в по-скорошното таргетирано тестване и при скрининга на населението, направен от deCODE, сочат, че различни хаплотипове на щам А1 са разпространени в страни като Обединеното кралство и че сега се наблюдава широко и нарастващо разнообразие от хаплотипове сред населението.

Това предполага, че вирусът е навлязъл в Исландия от много държави, включително и от онези, които след това са били с нисък риск. Понастоящем в страната са открити 291 мутации, които не са идентифицирани другаде. Една от ползите на секвенирането на вируса е, че дава зможност за проследяване на контактите и допълнителните инфекции, идващи от потвърдените случаи. Тези данни и фактът, че по-голямата част от новите инфекции идват от хора, които вече са под карантина, подчертава ефективността на усилията на общественото здравеопазване за проследяване и изолиране на тези хора и по-нататъшния контрол на разпространението на вируса.

„За да променим кривата на тази пандемия възможно най-бързо, се нуждаем от точна научна информация за това как COVID-19 се разпространява в общностите“, казва Робърт Брадуей, председател и главен изпълнителен директор на Amgen. "Вярвам, че бързата реакция на deCODE в тази кризисна ситуация и данните, които генерираха, ще дадат по-силна научна основа за решения в областта на общественото здраве по целия свят", допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай