Състоя се първата вечеря ифтар

Тя е част от месец Рамазан

Състоя се първата вечеря ифтар | StandartNews.com

Състоя се първата вечеря наречена ифтар от месец Рамазан. Свещеният мюсюлмански Рамазан, едномесечният период на постите, наричан още оруч.

На разсъмване спазващите оруча правоверни сядат на първата традиционна мюсюлманска закуска, наречена сахур, с която започва месецът на постите.

Радев с призив на вечерята ифтар

Оручът продължава до залеза на слънцето. Спазващите го през целия ден се въздържат от поемане на храна и течности и плътски удоволствия. След залеза на слънцето и призив на ходжата от джамията обявява края на оруча за деня и приканва правоверните мюсюлмани на рамазанската вечеря, наречена ифтар.

Ифтарът започва с фурми и чаша вода. Трапезата се отрупва с традиционни вкусотии - задължително се поднасят супа, фурми, месни ястия, десерти, чай и кафе. На ифтара се събират семейства, близки, приятели, колеги. 

Вечерта, след края на оруча, в джамиите се изнася молитвен ритуал, неречен теравих намазъ, който продължава през целия месец.

В исляма Рамазан е най-благодатният от месеците на годината, поради което го наричат Султанът на 11-те месеца, и се очаква винаги с вълнение от правоверните, понеже е един от петте основни стълба на исляма.

Рамазанът се свързва главно с постенето през целия месец. Но той е много повече от това. Всъщност има за цел да приучи мюсюлманите към духовност, търпение, смирение. Значението на оруча е споделяне, състрадание и милосърдие към страдащите и нуждаещи се от помощ хора, където и да са те. Затова и мотото е “Рамазанът е солидарност".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай