Понеделник,

Жестоки обвинения към "Вагнер" и Пригожин, Вашингтон беснее

От: Иван Ангелов -
2507
Жестоки обвинения към "Вагнер" и Пригожин, Вашингтон беснее
A
A
A

Американският държавен департамент заяви, че руската частна военна компания "Вагнер" се опитва да прикрие своите усилия за придобиване на военно оборудване за употреба в Украйна, като добави че Вашингтон е бил информиран, че наемническата групировка прави опити да прехвърли материали през Мали, за да подпомогне Русия в нейната война, предаде Ройтерс.

"Вагнер" не се колебае да използва фалшиви документи за подобни трансакции, заяви пред репортери говорителят на Държавния департамент Матю Милър. "Има индикации, че "Вагнер" се е опитвала да закупи военни системи от чуждестранни доставчици и да прехвърли тези оръжия през Мали като трета страна", каза Милър. "Засега не сме видели никакви индикации, че тези покупки са били финализирани или осъществени, но наблюдаваме ситуацията отблизо", добави той.

Милър заяви, че Вашингтон е наложил санкции срещу редица хора и организации, които подкрепят военните операции на Вагнер, включително ръководителя й Евгений Пригожин, и добави, че САЩ скоро ще предостави повече информация по въпроса. Агенция Ройтерс посочва, че правителството на Мали не е отговорило веднага на запитване за коментар.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com