Зеленски получи вести от Китай, взе ги от Макрон

Двамата са се чули по телефона, дни след визитата на Макрон в Пекин

Зеленски получи вести от Китай, взе ги от Макрон | StandartNews.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи днес, че е обсъдил с френския си колега Еманюел Макрон посещението му в Китай, предаде Франс прес, припомняйки, че изказвания на Макрон след тази визита породиха критики в Европа и САЩ.

"Разговарях близо час и половина с френския президент Еманюел Макрон. Обсъдихме резултатите от посещението му в Китай наскоро", отбеляза Зеленски в "Телеграм".

Френският държавен глава скандализира съюзниците след държавното си посещение в Китай, заявявайки, че Европа не бива автоматично да се съгласява със САЩ или Пекин в случай на конфликт за Тайван. После той заяви, че да си съюзник на САЩ не означава "да си васал".

Главна тема при посещението на Макрон в Китай беше войната в Украйна, предвид това че Пекин е близък партньор на Москва.

Зеленски каза днес, че е благодарил на Макрон за това, че е "осъдил ужасяващата, нечовешка екзекуция на украински войник от руски военнопрестъпници".

Предполагаемата екзекуция беше показана във видеозапис, на който се вижда човек в униформа, говорещ на руски език, да обезглавява с нож друг, както изглежда - украински военнопленник. Кадрите потресоха и възмутиха както Украйна, така и Запада.

В четвъртък руските власти заявиха, че проучват кадрите, за да установят дали са автентични.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай