Руският патриарх изпадна в ярост заради изгонени монаси

Действията идват в разгара на военния конфликт в Украйна

Руският патриарх изпадна в ярост заради изгонени монаси | StandartNews.com

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил нарече днес "чудовищно" обявеното изгонване на монаси от емблематичен манастир в Киев, управляван от Украинската православна църква (УПЦ), доскоро подчинена на Московската патриаршия, предаде Франс прес.

В разгара на въоръжения конфликт с Русия украинските власти поискаха миналата седмица монасите, които в момента обитават прочутата Киево-Печорска лавра, да я напуснат до 29 март.

„Ултиматумът на украинските държавни власти, насочен срещу Киево-Печорската лавра, представлява чудовищно деяние, сравнимо с преследването на вярата във времена на безбожие. Подобно на онези времена украинските власти открито пренебрегват закона, да не говорим за елементарното уважение към правата на техните съграждани“, каза патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, във видео съобщение, публикувано от пресслужбата на църквата.

Основана през 11 век и включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство, Киево-Печорската лавра, разположена край река Днепър, е дом за монаси, които са част от Украинската православна църква, подчинена преди войната на Московската патриаршия.

Тяхната църква обяви през май прекъсването на връзките си с Русия, където патриарх Кирил енергично подкрепя руската инвазия. Украинското правителство обаче продължава да смята, че тази църква остава де факто зависима от Москва.

Миналия петък украинският министър на културата Олександър Ткаченко обяви прекратяването на договора за наем, който позволяваше на тази църква да наема безплатно част от Киево-Печорската лавра.

Патриарх Кирил го призова да положи "всички усилия", за да се противопостави на изгонването на монасите, което според него "ще доведе до нарушаване на правата на милиони украински вярващи".

„Този ​​манастир е началото на общата духовна и монашеска традиция на руския, украинския и беларуския народ. Той е люлката на нашата цивилизация и нашата национална култура“, каза той.

Патриарх Кирил е оправдавал инвазията в Украйна с твърдението, че руският и украинският народ са братя, които са били насилствено разделени, включително и от Запада.

Тази гледна точка е отхвърляна от украинското правителство, което осъжда водената от Русия империалистическа война, и засили съдебните преследвания срещу църкви и свещеници, смятани за близки до Москва, посочва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай