Четвъртък,

Район от бившия СССР не иска в ЕС, ще се обединява с Русия

От: СТАНДАРТ -
20922
Район от бившия СССР не иска в ЕС, ще се обединява с Русия
A
A
A

Министърът на външните работи на сепаратисткия молдовски регион Приднестровие заяви, че там са решени да постигнат независимост и евентуално обединение с Русия и че кандидатстването на Молдова за членство в Европейския съюз на практика прекратява всякаква възможност за сътрудничество, предаде Асошиейтед прес.

В Приднестровието, което е разположено между Украйна и останалата част от Молдова, има контингент от руски мироопазващи сили от края на сепаратистката война през 1992 г. След като Русия изпрати войски в Украйна през февруари, се появиха спекулации, че Москва ще се стреми да поеме контрола и над тази територия.

През април поредица от експлозии на територията с 470 000 души население доведе до покачване на напрежението.

Виталий Игнатиев, външен министър на непризнатото правителство, заяви на пресконференция в Москва, че Приднестровието ще преследва целите, определени на референдума от 2006 г.: "Независимо развитие на Приднестровието и последващо свободно влизане в Руската федерация. ... Последващото свободно присъединяване към Русия е процес, който вероятно изисква важни решения, политическа подготовка и много други неща. Основният приоритет очевидно е независимостта."

Молдова по конституция е неутрална и поради това не е потенциален член на НАТО, но показва все по-силна западна ориентация. През юни ЕС ѝ предостави статут на кандидатка, като пълноправното членство в блока зависи от реформи като справяне с корупцията и укрепване на върховенството на закона.

"Получавайки статут на кандидат за членство в ЕС, Молдова премина несъмнен Рубикон", каза Игнатиев. "Това сложи край на въпроса за изграждането на политически отношения в рамките на определени общи пространства, защото това решение беше взето единствено от молдовското ръководство, то не беше взето колективно. Освен това никой не може да говори от наше име.“


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички