Путин подписа анексирането, светът в напрегнато очакване

Законите внасят изменения в руската конституция

Путин подписа анексирането, светът в напрегнато очакване | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин подписа федерални закони за ратифициране на "договорите за приемане в Руската федерация" на самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР, както и на окупираните Херсонска и Запорожка област.

Путин също така подписа закони за приемане на тези територии в състава на Руската федерация и за създаване на нови субекти - сега анексията е официална.

Законите внасят изменения в руската конституция. Херсонска и Запорожка област, както и Луганска и Донецка народна република ще бъдат добавени като субекти.

За временно изпълняващ длъжността губернатор на ДНР е назначен досегашният лидер на сепаратистката република Денис Пушилин. Путин също така назначи Леонид Пасечник за "изпълняващ длъжността ръководител на ЛНР", а Владимир Салдо и Евгений Балицки бяха назначени за временни "губернатори" на Херсонска и Запорожка област.

Ден преди това украинският президент Володимир Зеленски подписа указ "За недействителността на актове, нарушаващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна", включително указите на руския президент Владимир Путин. Документът е публикуван на сайта на украинския президент.

В указа се отбелязва също, че територията на Украйна е неделима и неприкосновена в рамките на международно признатата ѝ държавна граница, а суверенитетът на страната се отнася за цялата ѝ територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай