Мъск не иска повече да плаща за интернета на Украйна. Какво следва

На 8 септември старшият директор на продажбите за SpaceX писа на Пентагона, че разходите са станали твърде високи

Мъск не иска повече да плаща за интернета на Украйна. Какво следва | StandartNews.com

Откакто за първи път започнаха да пристигат в Украйна миналата пролет, сателитните интернет терминали Starlink станаха жизненоважен източник на комуникация за украинската армия. Те позволиха на войниците да поддържат връзка с разузнавателни дронове, предоставяйки ценна информация в реално време за придвижването на руските войски и позволявайки насочването на удари, предава CNN.

Към днешна дата Украйна е получила около 20 000 комплекта Starlink. Но основателят на SpaceX Илон Мъск написа в Twitter, че

"операцията вече струва на компанията 80 млн. долара и ще надхвърли 100 милиона до края на годината".

Тази благотворителност от страна на Мъск вероятно е към своя край, тъй като SpaceX предупреди Пентагона, че може да спре финансирането на услугата в Украйна, освен ако американската армия не поеме разхода.

Миналия месец SpaceX е изпратила писмо до Пентагона, в което се казва, че повече не може да финансира услугата Starlink, както досега, показват документи, с които CNN разполага. В писмото също се настоява Пентагонът да поеме финансирането за правителствената и военна употреба на Starlink от Украйна, за което SpaceX твърди, че ще струва повече от 120 млн. долара за останалата част от годината и може да струва близо 400 млн. долара за следващите 12 месеца.

"Ние не сме в състояние да дарим допълнително терминали на Украйна или да финансираме съществуващите терминали за неопределен период от време“, пише директорът по продажби на SpaceX до Пентагона в септемврийското писмо.

Сред документите на SpaceX, изпратени до Пентагона, е отразено искане, отправено до Мъск през юли от командващия украинската армия генерал Валерий Залужний, за още почти 8000 терминала Starlink.

В отделно мотивационно писмо до Пентагона външен консултант, работещ за SpaceX, пише:

"SpaceX е изправена пред ужасно трудни решения тук. Не мисля, че имат финансовата възможност да осигурят допълнителни терминали или услуги, както поиска генерал Залужний”.

Документите, които не са докладвани по-рано, предоставят рядка разбивка на собствените вътрешни разходи на SpaceX в Starlink, като подробно описват разходите и плащанията, свързани с хилядите терминали над Украйна. Те също така хвърлят нова светлина върху задкулисните преговори, които са предоставили милиони долари в комуникационен хардуер и услуги на воюващата страна на ниска цена за Киев.

Доклади за прекъсвания

Писмата идват на фона на скорошни доклади за широкообхватни прекъсвания на Starlink, докато украинските войски се опитват да си върнат територията, окупирана от Русия в източните и южните части на страната. Източници, запознати с прекъсванията, казаха, че внезапно е била засегната цялата фронтова линия, както беше на 30 септември.

Това се отрази на всички усилия на украинците да преминат този фронт. Starlink е основното средство, чрез което войниците на бойното поле могат да комуникират“, каза запознат анонимен свидетел пред CNN. 

Не е имало предупреждение към украинските сили, каза втори човек, добавяйки, че сега, когато Украйна е освободила зоната, трябва да се направи заявка за включване на услугите на Starlink.

Financial Times първи съобщи за прекъсванията, довели до „катастрофална“ загуба на комуникация. В туит в отговор на статията Мъск не оспори прекъсването, като каза, че това, което се случва на бойното поле, е класифицирано.

Предложението на SpaceX да спре финансирането на Starlink, също идва на фона на нарастващата загриженост в Украйна относно предаността на Мъск. Наскоро той публикува в Twitter спорен мирен план, според който Украйна трябва да се откаже от Крим и контрола над източните региони Луганск и Донецк.

След като украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса на чия страна е Мъск, той отговори, че „все още много подкрепя Украйна“, но се опасява от „мащабна ескалация“.

Миналия месец Мъск каза, че Украйна не иска мирни преговори точно сега и че ако те се съгласят с неговия план, Русия ще приеме тези условия“, заяви източник, близък до Мъск.

„Украйна знае, че усилията на сегашно правителство по време на война са напълно зависими от Starlink“, каза човекът, запознат с дискусиите на милиардера.

„Решението Starlink да продължи да работи или не, е изцяло в ръцете на един човек. Това е Илон Мъск. Той не е избран, никой не е решил да му даде тази власт. Той я има благодарение на технологията и компанията, която изгради”, допълни източникът.

Във вторник Мъск отрече информация, че е разговарял директно с Путин за Украйна. В четвъртък, когато украински министър туитна, че Starlink е от съществено значение за инфраструктурата на Украйна, Мъск отговори:

"Добре дошли сте. Радвам се да подкрепям Украйна”.

„Жлъчката да изглеждаш като герой“

След повече от седем месеца война е трудно да не се надценява въздействието, което Starlink оказа в Украйна. Правителството в Киев, украинските войски, както НПО и цивилни, разчитат на пъргавите, компактни и лесни за използване единици, създадени от SpaceX. Те се използват не само за гласова и електронна комуникация, но и за управление на дронове и изпращане на видео обратно за коригиране на артилерийски огън.

„Starlink беше абсолютно необходим, защото руснаците се насочиха към украинската комуникационна инфраструктура. Без тези сателитни терминали, украинците наистина биха работили на сляпо в много случаи“, каза Димитри Алперович, съосновател на Silverado Policy Accelerator, мозъчен тръст.

Въпреки че Мъск получи широко признание и благодарност, че отговори на исканията за услугата на Starlink за Украйна точно когато войната започна, в действителност по-голямата част от 20 000 терминала са получили пълно или частично финансиране от външни източници, включително правителството на САЩ, Обединеното кралство и Полша, според писмото на SpaceX до Пентагона.

Искането на SpaceX американските военни “да поемат сметката” разстрои висшето ръководство на Пентагона, като един висш служител на отбраната каза за CNN, че SpaceX

има наглостта да изглежда като герой, докато кара другите да плащат толкова много и сега им представя сметка за десетки милиони на месец“.

Според данните на SpaceX, споделени с Пентагона, около 85% от 20 000 терминала в Украйна са били платени – или частично – от страни като САЩ и Полша или други субекти. Тези субекти също плащат за около 30% от интернет свързаността, която според SpaceX струва $4500 всеки месец на сателитен терминал за тази най-модерна услуга.

В писмото си от юли до Мъск, главнокомандващият на Украйна, генерал Залужний, похвали "изключителната полезност" на Starlink и каза, че около 4000 терминала са били разположени около военните.

Въпреки това около 500 сателитни терминала на месец се унищожават в боевете”, заяви Залужний, преди да поиска още 6200 терминала за украинските военни и разузнавателни служби и 500 на месец занапред, за да компенсира загубите.

SpaceX каза, че са отговорили, като са помолили Залужний вместо това да отнесе молбата му до Министерството на отбраната.

На 8 септември старшият директор на продажбите за SpaceX писа на Пентагона, че разходите са станали твърде високи, доближавайки 100 млн. долара. Служителят поиска от Министерството на отбраната да приеме новото искане на Украйна, както и текущите разходи за обслужване, възлизащи на общо 124 млн. долара за остатъка от 2022 г. Тези разходи, според високопоставения служител на Министерството на отбраната, ще достигнат почти 380 млн. долара за цяла година.

SpaceX отказа многократните искания за коментар както за прекъсванията, така и за скорошното им искане от Пентагона. Адвокат на Мъск също не отговори на искане за коментар. Говорителят на Министерството на отбраната Боб Дичи каза пред CNN, че

департаментът продължава да работи с индустрията, за да проучи решения за въоръжените сили на Украйна, докато те отблъскват бруталната и непровокирана агресия на Русия. Нямаме какво друго да добавим в момента”.

Разбивка на разходите

Ранната подкрепа от САЩ за Starlink дойде чрез Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID), която според Washington Post е похарчила приблизително 3 млн. долара за хардуерни услуги в Украйна. Според новополучените документи, най-големият участник в плащанията е Полша, която е финансирала почти 9000 отделни сателитни терминала.

САЩ са предоставили почти 1700 терминала. Други участници включват Обединеното кралство, неправителствени организации и групово финансиране.

Далеч по-скъпата част обаче е постоянната свързаност. SpaceX казва, че е платила за около 70% от услугата, предоставяна на Украйна и твърди, че е предложила това най-високо ниво – 4500 долара на месец – на всички сателитни терминали в Украйна, въпреки че мнозинството са се подписали само за по-евтината услуга от 500 долара на месец.

Самите терминали струват $1500 и $2500 за двата модела, изпратени до Украйна, се казва в документите, докато потребителските модели на уебсайта на Starlink са много по-евтини, а обслужването в Украйна е само $60 на месец.

Това е само 1.3% от цената на услугата, която SpaceX казва, че се нуждае от Пентагона, за да започне да плаща.

Може да се каже, че той се опитва да получи пари от правителството или просто се опитва да каже „Не искам повече да бъда част от това“, каза източник, запознат с исканията на Украйна за Starlink.

Мъск е най-големият акционер в частната SpaceX. През май SpaceX разкри, че оценката й се е повишила до 127 млрд. долара и е събрала 2 млрд. долара тази година, съобщи CNBC.

/economic.bg/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай