Неделя,

Лукашенко праща спецчасти до Украйна, ще влезе ли във войната

От: Рачо Рачев, сн. АП -
2481
Лукашенко праща спецчасти до Украйна, ще влезе ли във войната
A
A
A

Беларуските власти ще разположат войски за специални операции в три района близо до границата с Украйна, съобщиха военните във вторник, докато президентът Александър Лукашенко „изтъкна ролята на произведените в Русия ракети за укрепване на отбраната на страната", предава Ройтерс.

Близък съюзник на Русия, Беларус заяви през март, че въоръжените ѝ сили не участват в това, което Москва нарича "специална операция" в Украйна, но страната послужи като отправна точка на Русия да изпрати хиляди войници през границата на 24 февруари, коментира агенцията.

От месеци Минск се оплаква, че страните от НАТО струпват войници близо до границите му - Полша, Литва и Латвия са членове на алианса - и в отговор увеличава броя и интензивността на собствените си военни учения.

"Съединените щати и техните съюзници продължават да увеличават военното си присъствие на държавните граници на Република Беларус", заяви началникът на Генералния щаб Виктор Гулевич. "Тези части са се увеличили повече от два пъти през последните шест месеца като количество и качество".

"Беларус разполага с подразделения за противовъздушна отбрана, артилерия и ракети за учения в западната част на страната", каза Гулевич.

Президентът Лукашенко заяви, че Москва се е съгласила да помогне на Минск да произвежда ракети, подобни на "Искандер", които Русия използва в Украйна, и че иска Беларус да продължи да използва произведените в Русия зенитно-ракетни системи С-400 и С-300.

"Ние сме реалисти, разбираме, че няма да успеем да победим НАТО. Но можем да нанесем щети, особено на онези територии, от които ще бъдем атакувани", каза Лукашенко.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com