Кои олигарси са в списъка със санкции на ЕС?

Сред тях е и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кои олигарси са в списъка със санкции на ЕС? | StandartNews.com

Европейският съюз въведе санкции срещу 26 видни руснаци, сред които е и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде Ройтерс, като се позова на решение, публикувано в Официалния вестник на ЕС.

Санкциите са въведени във връзка с руското нахлуване в Украйна.

В санкционния списък са включени олигарси и бизнесмени, действащи в сферите на петрола, банковото дело и финансите, а също така членове на руското правителство, високопоставени военни и "пропагандисти, допринесли за разпространяването на антиукраинска пропаганда", заяви Европейският съюз

Сред включените в списъка са ръководителят на държавната петролна компания "Роснефт" Игор Сечин и изпълнителният директор на енергийния гигант "Транснефт" Николай Токарев.

В списъка са също олигарсите Алишер Усманов, Пьотър Авен и Александър Пономаренко, банкерът Михаил Фридман, вицепремиерът Дмитрий Чернишенко, други членове на руското правителство и известни журналисти, отбелязва Ройтерс. 

Вчера милиардерът Михаил Фридман, който е в санкционния списък на САЩ, разкритикува войната в Украйна в писмо до служителите на своя фонд "ЛетърУан" (LetterOne). "Убеден съм, че войната никога не може да представлява отговор. Тази криза ще струва животи и ще опустоши два народа в продължение на стотици години", написа той, изразявайки надежда това кръвопролитие да приключи.

Олигархът Олег Дерипаска, съюзник на Путин, също призова за прекратяване на насилието.

Първите: Двама руски олигарси поискаха мир

Междувременно Роман Абрамович, руският милиардер и собственик на футболния клуб "Челси", предложи да помогне за постигането на мир. Говорител заяви, че Абрамович е бил потърсен от украинската страна за подкрепа за постигане на мирно решение и че оттогава се опитва да помогне. Не става ясно каква помощ би могъл да окаже той.

Преговорите се водят във вила на Лукашенко, Абрамович е посредник

Междувременно роденият в Русия медиен магнат Евгений Лебедев използва страниците на британския вестник, който притежава, за да призове руския президент Владимир Путин да прекрати инвазията в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Днес вестник "Ивнинг Стандарт" публикува на първа страница изявление на Лебедев със заглавие: "Президент Путин, моля, спрете тази война", заедно със снимка от Асошиейтед прес на медици, които се борят да спасят 6-годишно момиченце, убито от обстрел в украинския град Мариупол. Лебедев пише: "Като руски гражданин Ви моля да спрете руснаците да убиват украинските си братя и сестри. Като британски гражданин ви моля да спасите Европа от война".

Лебедев, чийто баща, олигархът Александър Лебедев, някога е работил за КГБ, през 2020 г. стана член на Камарата на лордовете.

Вчера (любимата за руския политически и бизнес елит) Швейцария заяви, че ще се присъедини към всички санкции, които въвежда Европейският съюз срещу руски граждани и компании, припомни dir.bg. 

Любима дестинация на олигарсите приева всички санкции срещу Русия

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай