Преговорите се водят във вила на Лукашенко, Абрамович е посредник

Доскорошният бос на Челси ще помага за мирно решение

Преговорите се водят във вила на Лукашенко, Абрамович е посредник | StandartNews.com

Роман Абрамович, който се оттегля като собственик на "Челси", e изиграл ключова роля за ранните преговори за мир между Украйна и Русия, съобщи говорителят на руския милиардер.

Абрамович винаги е бил сочен като близък до Владимир Путин, но постоянно е отхвърлял тези твърдения, писа dir.bg.

“Мога да потвърдя, че Роман Абрамович бе потърсен от украинска страна с идеята да окаже подкрепа в намиране на мирно решение на конфликта и се опитва да помогне”, гласи изявлението от страна на пресслужбата на Абрамович.

Преговорите между Украйна и Русия се провеждат на украинската граница с Беларус и се случват само броени дни, след като няколко от министър-председателите на европейски държави призоваха Великобритания да наложи санкции на Абрамович.

55-годишният милиардер е бивш губернатор на Чукотка, а в началото на новия век за кратко бе и депутат в Държавната дума на Русия. 

“Предвид важността на случващото се, молим за разбиране. Това е и причината да не споделяме в публичното пространство повече от това, което е необходимо”, се допълва още в съобщението от офиса на Абрамович.

Кои са участниците

Провежданите в Беларус преговори между Русия и Украйна започнаха днес.

Съветникът на Кремъл Владимир Медински е председател на руската делегация, а украинската се води от министърът на отбраната Олексий Резников, облечен във военна униформа в цвят каки.

“Можете да се чувствате в пълна сигурност”, заяви, посрещайки ги, ръководителят на беларуската дипломация Владимир Макей.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че Москва не иска да обявява преговорната си позиция. Преговорите “трябва да се водят в тишина”, подчерта той.

Украинското президентство обяви днес, че ключовият за Киев въпрос е “незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на руските войски от украинска територия”.

Преговорите се водят в една от резиденциите на беларуския президент Александър Лукашенко, намираща се на границата между Украйна и Беларус, недалеч от Чернобил, отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай