Първите: Двама руски олигарси призоваха за мир

Фридман и Дерипаска са първите бизнесмени, които обявиха, че войната не може да е отговорът

Първите: Двама руски олигарси призоваха за мир | StandartNews.com

Руските милиардери Михаил Фридман и Олег Дерипаска станаха двама от първите водещи бизнесмени в страната, които се обявиха срещу пълномащабната инвазия на Москва в Украйна, съобщава The Guardian.

Фридман, който е един от най-богатите хора в Русия, контролира частната инвестиционна компания LetterOne и е основател на Alfa Bank, най-голямата частна банка в Русия . В писмо до служителите си той призовава за прекратяване на „кръвопролитието“.

Роденият в Украйна Фридман изпрати имейл до служителите на LetterOne, за който съобщи Financial Times. В него пише, че „войната никога не може да бъде отговорът“.

Описвайки украинските си корени в Лвов, където родителите му все още живеят, той пише: „Аз също прекарах голяма част от живота си като гражданин на Русия , изграждайки и развивайки бизнес. Дълбоко съм привързан към украинския и руския народ и виждам настоящия конфликт като трагедия и за двата народа.”

Дерипаска призова мирните преговори да започнат „възможно по-бързо“ в публикация в приложението за съобщения Telegram.

„Мирът е много важен“, написа Дерипаска, който основа руския алуминиев гигант „Русал“, в който той все още притежава дял чрез акции на компанията-майка EN+ Group, регистрирана в Лондон .

Дерипаска, който каза на 21 февруари, че няма да има война в Украйна , е в списъка със санкции на САЩ от 2018 г. заради предполагаемите му връзки с руското правителство. Той предприе правни действия, за да оспори това.

Фридман беше класиран като 128-ия най-богат човек в света през 2021 г., според списъка на  Forbes.

57-годишният Дерипаска каза на служителите в писмото си, че обикновено избягва да прави политически изявления.

„Аз съм бизнесмен с отговорности към моите хиляди служители в Русия и Украйна. Убеден съм обаче, че войната никога не може да бъде отговорът. Тази криза ще струва животи и ще навреди на две нации, които са братя от стотици години“, пише той.

„Докато решението изглежда плашещо далече, мога да се присъединя само към онези, чието пламенно желание е кръвопролитието да приключи.”

LetterOne на Fridman притежава активи в своето L1 Retail звено, включително британския търговец на дребно за здравословни храни Holland & Barrett, както и веригата супермаркети в Испания DIA и доставчика на мобилни телефонни услуги Turkcell, който има клиенти в Турция, Украйна, Беларус и Кипър.

Фридман и Дерипаска се присъединяват към малка група видни руснаци – включително популярни актьори, музиканти и телевизионни водещи – които призоваха президента Владимир Путин да спре военната операция в Украйна, въпреки че много руски олигарси запазиха мълчание.

Намесата може да започне да оказва натиск върху елита на Москва от света на бизнеса и финансите, за да изрази своята съпротива срещу нахлуването на Путин в Украйна.

Очаква се най-богатите хора в страната да се сблъскат със значителни икономически сътресения с нарастването на санкциите срещу Русия, включително експулсирането на няколко руски банки от глобалната система за банкови плащания Swift, предназначена да изключи страната от международните финанси.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай