Любима дестинация на олигарсите приема всички санкции срещу Русия

Замразява активите на руснаци, за които реши ЕС

Любима дестинация на олигарсите приема всички санкции срещу Русия | StandartNews.com

Швейцария, любима дестинация за руските олигарси, остави настрана традицията си на неутралитет и обяви, че ще приеме всички санкции, които Европейският съюз вече наложи на Русия .

След заседание на правителството в понеделник, президентът на Швейцария Игнацио Касис каза, че страната незабавно ще замрази активите на руския президент Владимир Путин, премиера Михаил Мишустин и външния министър Сергей Лавров, както и всички 367 лица с наложени на санкции през миналата седмица от ЕС.

Касис каза пред репортери днес: "Това е голяма стъпка за Швейцария", пише The Guardian".

В изявление швейцарското правителство заяви, че ще приложи санкциите в координация с ЕС, като добави, че това са „предимно стоки и финансови санкции“.

По този начин Швейцария отговаря на сериозните нарушения на международното право, за които тези лица са отговорни.

По-рано швейцарските служители заключиха, че е малко вероятно Русия да използва ядрените си оръжия срещу Запада в конфликт заради нахлуването на Москва в Украйна. Това, каза министърът на отбраната Виола Амхерд в понеделник.

„Разбира се, разглеждаме всички сценарии, но нашите разследвания показват, че вероятността тези ядрени оръжия да бъдат използвани е малка“, каза тя на пресконференция в Берн.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай