Голямо бедствие в Украйна, обвиниха руснаците

„Руската армия е извършила поредния терористичен акт“, твърдят украинците

Голямо бедствие в Украйна, обвиниха руснаците | StandartNews.com

Големият язовир „Нова Каховка“ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е с разрушена стена и територията по поречието на река Днепър се наводнява, съобщиха световните медии.

Украинското министерство на вътрешните работи призова жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на Херсон да напуснат района, предаде Асошиейтед прес. Ведомство предупреди и за възможна вълна на дезинформация.

Ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин заяви във видеообръщение, че „руската армия е извършила поредния терористичен акт“, и предупреди, че водата ще достигне критични нива до пет часа.

За разрушаването на стената потвърди и оперативно командване „Юг“ на украинската армия, цитирано от агенция УНИАН. От въоръжените сили на Киев обвиниха руските войски, че са взривили язовира, и добавиха, че се изяснява степента на разрушенията, скоростта и обемите на водата, която изтича, както и районите на вероятното наводнение.

От своя страна Москва обвинява за случилото се Украйна. Съветът за сигурност на Украйна заседава по спешност.

От близкия язовир се охлаждат реакторите на АЕЦ "Запорожие". Засега според руската страна няма пряка опасност за атомната централа.

Какво представлява язовирът "Нова Каховка" и как ще се отрази разрушаването на стената му?

Язовирната стена е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка".

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.

Взривяването на язовира, построен по времето на Съветския съюз и намиращ се в момента под контрола на Москва, може да наводни голяма част от Херсонска област. Това би забавило потенциална украинска офанзива на юг, но и биха лишили от питейна вода контролирания от руснаците полуостров Крим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай