Неделя,

Чаят напуска Русия, ще останат ли празни самоварите

От: Иван Ангелов -
3296
Чаят напуска Русия, ще останат ли празни самоварите
A
A
A

Известните по цял свят марки чай "Липтън" (Lipton), "Сайто" (Saito) и "Брук Бонд" (Brooke Bond) ще спрат да се произвеждат в Русия до края на 2022 г. Това съобщи компанията "Екатера" (Еkaterra), която притежава брандовете, предаде ТАСС.

"Марките чай "Липтън", "Сайто" и "Брук Бонд" ще спрат да се произвеждат на руския пазар до края на 2022 година и скоро след това компанията "Екатера" ще спре също така продажбата и дистрибуцията им. Продукцията на тези брандове все още може да се намери в магазините, докато не свършат запасите на партньорите", посочи компанията майка. В съобщението се допълва, че тя няма други активи в Русия.

Решението за продажбата на бизнеса с чай на "Екатера" е взето от "Си Ви Си кепитъл партнърс фънд VIII" (CVC Capital Partners Fund VIII) и "Юниливър" (Unilever) на глобално равнище, уточнява пресслужбата. През лятото на 2021 г. "Екатера" бе обособена в отделно подразделение, а през юли 2022 г. Си Ви Си съобщи, че е приключил покупката на брандовете на "Екатера".

Руското министерство на селското стопанство оценява, че националният пазар е напълно обезпечен с чай и счита, че изтеглянето на производителя на трите марки няма да окаже съществено влияние върху обема и асортимента. Това посочва ведомството в мрежата "Телеграм".

Според министерството, по данни на асоциацията "Росчайкофе", основен дял на вътрешния пазар имат компаниите с руски капитал, чиито мощности позволяват напълно да се  подсигури търсенето.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички