Въздушната линейка стана фантом

Спасители се притесняват, че ще носят пострадалите на ръце до площадката с медицинския хеликоптер

Въздушната линейка стана фантом | StandartNews.com

Спасители се притесняват, че ще носят пострадалите на ръце до площадката с медицинския хеликоптер

Не може да лети в планината заради липса на лебедка

 

Близо 17 години след влизането си в ЕС България най-сетне има хеликоптер за спешна помощ по въздух. Оказва се обаче, че въздушната линейка не може да се използва за планинско спасяване заради липса на лебедка.

Това заяви пред Би Ти Ви директорът на дружество "България Хели Мед Сървиз" Димчо Добрев, което ще оперира с машините. 

Вторият и третият хеликоптер обаче, ще бъдат снабдени с лебедка. Очаква се да пристигнат през лятото.

Засега планинското спасяване не фигурира в системата за спешна медицинска помощ HEMS. "С промяна на европейския регламент от месец май миналата година част от планинската дейност и спасителните операции ще могат да се изпълняват в системата", обясни Добрев.

Планинските спасители изразиха притеснение, че ще продължат да носят пострадалите на ръце и в носилки. На практика въздушната линейка може да участва в планинско спасяване, но само ако пострадалият бъде пренесен до място, където е възможно да кацне. В планината обаче, места за кацане обикновено няма.

"Опцията при закупуване на седма и осма машина е такава, че те също ще имат лебедка. Преди пристигането на втория и третия хеликоптер, от "България Хели Мед Сървиз" ще преминат обучение по трима оператори, общо шест, за работа с лебедка.

Това е специализиран вид подготовка и ще може да се оказва помощ по въздуха с пускането на лебедка със спасител или вдигането на пострадал от мястото на събитието", добави Добрев.

До края на 2026 г. ще бъдат доставени всички 8 машини. Съгласно договора те ще пристигат през шест месеца.

Медицинският хеликоптер щe позволява реакция в рамките на един час или т.нар. златен час за оказване на помощ на нуждаещите се и транспортирането им до болница.  

Димчо Добрев обясни, че хеликоптерът ще бъде използван в случаите, които са определени съгласно медицинските стандарти за спешна помощ. 

След като те вземат решение по съответния протокол, информацията стига до оператора "България Хели Мед Сървиз", който вдига хеликоптера, транспортира медицинския екип на място, оказва помощ на пациента, той се натоварва, транспортира се в болница и хеликоптерът се връща обратно в базата.

 

Машината се вдига само през деня

Европейският регламент не позволява на нови оператори да се движат в тъмната част на денонощието

България вече получи първия от поръчаните осем хеликоптера, които ще бъдат гръбнакът на новата система за спешна помощ по въздуха. В първата година от експлоатацията си, обаче, новият хеликоптер на италианската фирма Leonardo ще лети само в светлата част от денонощието - от 30 минути преди изгрев до 30 минути след залез. Защо!?

Причината не е технологична, а бюрократична! Министърът на транспорта Георги Гвоздейков поясни, че европейският регламент не позволява на нови авиационни оператори, какъвто ще е "България Хели Мед Сървисис" - дружеството, което ще отговаря за хеликоптерите - да упражняват дейност през нощта през първата година от работата си. Така една година хеликоптерите ще летят само през деня, а от 2025 - и нощем, когато се налага.

Междувременно стана ясно, че 26 болници в страната ще имат собствени хеликоптерни площадки. Всяка една е на стойност 120 хил. лв. и е финансирана от държавата.

Всеки от хеликоптерите ще бъде обслужван от три летателни и три медицински екипа, които ще се въртят на смени. 

Идеята е да има хеликоптер на не повече от 200 км от всяка точка на страната.

България за последно имаше подобни хеликоптери през 2019 г. и оттогава е единствената страна в ЕС без спешна помощ по въздуха.

 

Спор в парламента! Има гориво за 250 км

После трябва да го бутаме по земя, каза депутатът от "Има такъв народ" Филип Станев

Заседането  на Народното събрание в сряда, 7 февруари, започна с декларации. Според "Има такъв народ" първият медицински хеликоптер в България има  редица недостатъци. Депутатът Филип Станев каза, че машината няма разрешение да лети нощно време, а в страната има само две болници, на които той може да каца и те са в столицата.

"Хеликоптерът има гориво само за 250 км, т.е. след това ще трябва да го бутаме по земя. Не са обучени пилоти, екипажи, които да пилотират въпросния хеликоптер", коментира Станев.

Като дезинформация определи казаното от "Има такъв народ" депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев. Той уточни, че закупените за България хеликоптери са осем.

"Хеликоптерите могат да кацат навсякъде, където е възможно и не създават проблем, и е безопасно да се кацне. Единствено в урбанизираните територии. Разбира се, че трябва да има лицензи къде да кацне, трябва да има такива изградени площадки. Така, че може да видите, че всички фалшиви новини, които чухме от "Има такъв народ" относно хеликоптера, който получихме, всяка една е лъжа", каза Ананиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи
Jmuc
преди 2 месеца

Преди 20тина години, имаше такива, но някъде се затриха

Откажи
Лидия
преди 2 месеца

А това, че няма лицензирани пилоти вярно ли е? Или хеликоптерите ще бъдат трансформирани в друга собственост по български, разбирай цап- царап.

Откажи
Мари
преди 2 месеца

Жива подигравка

Откажи
Здравко Георгиев
преди 2 месеца

Тези от Има такъв народ или са невежи или лъжат- във Варна Има площадка за кацане на хеликоптер в болница Света Марина от много години!

Откажи