В началото бе виното... 5-звездно бижу украси короната на българска топ винарна

Как водеща българска винарна се пресегна към сърцата на туристите

В началото бе виното... 5-звездно бижу украси короната на българска топ винарна | StandartNews.com

В древността виното е било символ на царственост, днес е отражение на духа и стремежите на всички онези жители на планетата, които търсят истината за живота. И ако в стари времена скъпоценната напитка се е разливала в дворците на велможите, днес тя е достъпна за всеки. Останала ли е романтика във виното или то се е превърнало в обичаен елемент от консуматорската ни култура? Според хората, които стоят зад водещата българска винарна "Катаржина Естейт", виното има още много какво да предложи, както на мечтателите, така и на онези, които търсят бягство от забързания ритъм на съвременния живот. 

Доказва го и новата придобивка - L'Ambassade de Katarzyna - 5-звездин бутиков винен хотел със спа и кулинарни изкушения, а всъщност и безценна перла в короната на успешен бизнес, станал популярен у нас и по света. Според управляващия директор на "Катаржина" Цветелина Николова това, към което се стремят тя и съмишлениците й, е да покажат на българите, но и на целия свят, че страната ни е сънувано място на планетата, чието очарование се крие във всички природни елементи. Те залагат на винения туризъм не само защото произвеждат вино, но и защото виждат своята мисия да популяризират родината ни като дестинация, задоволяваща и най-изтънчените нужди на ценителите.

Николова е завършила престижния международен институт OIV (International Organization of Vine and Wine) във Франция с две дипломи и е обиколила всички най-добри винени дестинации в света, за да пренесе опита си в България, в лозята край Свиленград. Очевидно това, което най-много й помага, за да успява, е и вкусът към приключения и желанието да превърне бизнеса в положително изживяване на колкото може повече хора у нас и по света. Акцентът винаги остава върху българското вино...

 

Виненият туризъм ни вдига на по-високо ниво


С 5-звездния L'Ambassade de Katarzyna сбъднахме мечтите си

Съчетаваме туристическото преживяване с вино, храна, музика, изкуство и спорт

Виненият туризъм е в разцвет

2023 г. бе икономически успешна за "Катаржина"

Разработваме интерактивна карта на историческите забележителности около нас

Подготвяме много нови вина за следващата година

Тенденцията е към все по-голяма консумация на бели вина

Имаме потенциал да станем световна дестинация, каза Цветелина Николова в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-жо Николова, петзвезден бутиков винен хотел със спа възможности - звучи доста амбициозно. Чия сбъдната мечта е това?

- Това беше голямо предизвикателство за мен и за нас като цяло, като се има предвид, че не сме хотелиери, а винопроизводители. Имахме сериозни желания и амбиции. Мога да кажа уверено, че това, което се получи като резултат, надмина очакванията ми. Освен че направихме един доста добър хотел за винен туризъм, постигнахме идеални оценки от клиентите - българи и чужденци. В професионален план, от гледна точка на внедряване на процеси и процедури за 5-звездни бутикови хотели, сме се справили отлично. Разбира се има да се случват още много неща, но сме доста удовлетворени от началото.

Що се отнася до сбъднатата мечта, тя е на целия екип, защото още от самото начало, когато отворихме "Катаржина" преди 18 години, нашата идея беше да направим хотел за винен туризъм. Добре е, че не се случи тогава, защото виненият туризъм в днешно време се развива страшно бързо, а пък тогава нямаше такъв голям интерес. Така че, както се казва - всичко с времето си. Сега е времето и мястото да покажем на света, че България може да бъде наредена до най-големите винени дестинации в света, а също така и да покаже един висококачествен продукт, що се отнася до туризма изобщо.

Можем да станем следващата екзотична дестинация. Например Нова Зеландия за 10 години се превърна топ дестинация за винения туризъм. Защо не и България да стане такава дестинация? Така както ние отиваме на края на света, защо хората да не идват и тук?

- Като място как районът, който сте избрали, стои на туристическата карта на България? 

- Намираме се в Горнотракийската низина, но това е един много обширен регион в България, особено що се отнася до винопроизводството. До нашия комплекс се стига много лесно. Намираме се на кръстопът, което предизвиква допълнителен интерес към нас. На два часа от София сме, до нас достига магистрала, така че мястото е много удобно. Близо сме и до границата с две страни - Гърция и Турция. Идват много хора от Турция, идват такива, които преминават случайно и спират. Що се отнася до българите, те сега разбират, че "Катаржина" е много достъпна като дестинация. 

- Към кого е насочено предложението ви с отварянето на вашия винен хотел?

- Целевата ни група е много обширна. Да, разбира се, ние сме бутиков хотел и към нас проявяват интерес хора с по-големи финансови възможности. Но открихме, че при нас идват и хора с по-ограничени средства, които обаче дават мило и драго да се насладят на винения туризъм. Масово хората търсят алтернативен туризъм, т.е. нещо различно от планина или море, от традиционното. Очакват да научат нещо ново, отворени са към все още неизследваното. 

- С какво съчетавате винения туризъм?

- Всъщност вече разработваме много други насоки на туристическата услуга, свързани с храна, музика, изкуство, спортове. Залагаме на интернационална кухня, като предлагаме традиционните за света ястия. Храната е добре презентирана, без да попада точно в категорията гурме. Продуктите идват от местни ферми - меса и колбаси, млечни произведения, плодове и зеленчуци, както и от собствените градини на Катаржина. Наблягаме също и на масови спортове, като ходенето, колоезденето, крикет, петанк. 

Другото важно нещо е, че около нас има много исторически обекти, за които подготвяме интерактивни карти. Искаме гостите да могат да посетят всичко, ако искат да обикалят и пеша, защото има туристически пътеки, които са до нас и които ние допълнително облагородяваме. Някои от тях водят до известната крепост Мезек, която е в непосредствена близост. Смятаме до пролетта да сме готови да предложим цялото това разнообразие. 

- Как виждате винения туризъм у нас като настоящо състояние и бъдещи перспективи?

- Виненият туризъм се развива страшно добре през последните години. Това е не само в България, но и по света. Когато аз се обучавах на международно ниво в OIV (International Organization of Vine and Wine) по тези въпроси през 2018 г. предлагането в сектора беше много ограничено. А сега се говори за дейността и се популяризира все повече. Хората вече търсят винения туризъм. Обучението, което преминах ме отведе в поне 45 държави и тогава все още секторът не беше развит. От две-три години нещата вървят нагоре. Невероятен разцвет има сега и във Франция, където преди бяха повече насочени към това да покажат историята. Тя беше техният маркетингов инструмент. Но сега наблягат все повече и на винения туризъм. И ние в България напредваме. Една след друга избите отварят хотелски части. При всички случаи вървим към едно по-добро и по-високо ниво.

- Как премина 2023 г. за "Катаржина Естейт" и с какво изпращате тази поредна година на възстановяване след пандемичната криза, след началото на войната в Украйна и други предизвикателства?

- Създаденият от нас "естейт" ("имение" от estate на англ. ез.) вече е почти напълно завършен. Вграждаме последните елементи в това, което ни поставя в категорията имение. Ето имаме хотел, който скоро дори ще спрем да наричаме "хотел", защото не е просто място за отсядане, а е част от нашето богато на съдържание имение. За "Катаржина" това е един огромен плюс, благодарение на който ще можем да покажем на света как се развива винопроизводството в България. Че използваме всички нови технологии и се съобразяваме с новите тенденции. Така че за "Катаржина" това е една огромна добавена стойност, която няма аналог в нашата фирмена история. 

Като винена реколта мога да кажа, че отиващата си година не бе лесна за нас. Вярно е имаме много добро качество, но количеството е много по-малко. Впрочем така беше в почти цялата страна. Това в генерален план не е добре, но все пак хубавото е, че беше постигнато добро качество. Надяваме се идната година реколтата да е по-добра, а и залагаме на това, защото след слаба реколта винаги идва по-силна, както показват историята и традициите ни. 

Иначе за "Катаржина" завършва една успешна година в икономически план. Като продажби нещата вървят много добре, имаме някои нови вина, които пуснахме на пазара, подготвяме доста нови и за следващата година. Немалко променихме избата, за да може в нея, включително и благодарение на хотела, да посрещаме повече гости. На втора-трета година са и новите ни лозя, които вече започнаха да дават реколта. Подготвяме презасаждане на някои от старите масиви.

- Каква е тенденцията при потреблението на вина в България?

- Тенденцията е към все по-голяма консумация на бели вина за сметка на намаляване при червените. Съответно ние трябва да сме подготвени да посрещнем това повишено търсене. Вярно е, че страната ни е популярна с хубавото червено вино, но се вижда при потребителите, че все повече предпочитат белите вина. Като съотношение засега червеното вино води на бялото, напр. 60 на 40 в проценти, но преди това числата бяха 80% на 20% с превес на червеното. И не само младите хора са тези, които променят навиците при пиенето на вино. Ако преди 15 години тенденцията бе зимата да се пие червено вино, а лятото - бяло и розе, сега последните две се пият в по-големи количества целогодишно. Голямото търсене на бяло вино съответно ни кара да се преориентираме при засаждането на лозята. Приспособяваме се разбира се и към промяната на климата, което е глобален феномен.

- Какво планирате и очаквате за новата година?

- Имайки предвид, че последните две-три години инвестирахме основно в хотела, сега влагаме повече средства в автоматизирани процеси при лозята, а също и в производството. Вече има доста нови технологии, които излизат и не сме принудени да се съобразяваме с тях. Трябва да постигнем в максимална степен полуавтоматизирано, където е възможно и напълно автоматизирано, ниво, както при прибирането на реколтата от грозде, така и при производството на вино. 

Що се отнася до предложенията към клиентите планираме да пуснем нови бели вина и розета, основно в средния ценови клас, т.е. на цени между 15 и 20 лв. за бутилка (цена на едро). Също така ще имаме и доста продукти от високия клас. За сегашните празници имаме специални предложения навсякъде - в търговските вериги, в специализираните магазини. Предлагаме и подаръчни кошници с много продукти добавени към бутилките вино. Най-богато разбира се е предложението ни в нашия фирмен магазин La Maison De Katarzyna в София. 

- Лично според вас какво имат повод да празнуват и българите, а и вие като предприемач в тази трудна сфера, по повод отминаващата 2023 г. и пристигащата 2024-та?

- Смятам, че има какво да празнуваме. Трябва да сме щастливи, защото гледайки света се вижда, че България се откъсна много по-леко от пандемията, не бяхме така плътно затворени както други държави. Дори що се отнася до войната последствията у нас сякаш са по-леки. Да, има и проблеми - инфлацията например. Има инфлация, не само у нас, но навсякъде по света. Въпреки това смятам, че България преминава по-лесно през трудностите в сравнение с други държави в Европа, с които я сравнявам.  

- Заради проблеми с веригите на доставка по време на пандемията и войната доскоро имаше проблеми със суровините. По-високите цени също си казват думата. Как стоят нещата сега? 

- Европа се съвзе и вече няма тези проблеми, които имаше. В нашия сектор например доста време не можеха да се намерят бутилки за продукцията ни. Сега нещата се нормализираха, особено с отварянето на нови заводи из континента, дори в Украйна. Добре за нас и за икономиката като цяло беше и това, че паднаха цените на тока и газта, които са изключително важни за производството ни. Пак подчертавам, че инфлация разбира се има, но сътресения няма. Нямаме и спад на продажбите заради повишените цени. 
За съжаление предстои ново повишаване на цените, но то е неминуемо в икономически план, най-вече заради заплатите. Повишава се минималната работна заплата, което вдига разходите ни, а и ние трябва да се грижим за това нашите служители да получават достойно заплащане. Затова и ръстът е необходим. През последните две години вдигахме цените заради консумативите - бутилки, ток, газ и всичко друго, което се влага в производството. Задържахме доста време заплатите, но това вече трябва да се промени. Няма как тези неща да не се отразят на работодателя.


 

Бижуто на “Катаржина” пази мистиката на Сакар планина

Природа и стилни орнаменти красят имението

Перперикон, Татул, гробницата при с. Мезек и Глухите камъни заобикалят елегантния хотел


Малко повече от 2 години усилия, но много години преди това планиране - такава е цената на славата за L'Ambassade de Katarzyna - новият, но вече утвърден, 5-звезден бутиков винен хотел, разположен сред лозята на "Катаржина Естейт" (Katarzyna Estate) край Свиленград, на крачка от границата с Гърция.

Хотелът е създаден с мисията да стане една от най-привлекателните винени дестинации в света, като привлича посетители не само от България, но и от други държави и да затвърди името на страната като част от световната карта за винен туризъм. А за да се получи това е необходимо да се равнява с някои от най-добрите в сектора. Визията е на управляващия директор на "Катаржина" Цветелина Николова, която не само е попивала знания по света, но има и амбицията да види у нас нещо, което прилича на френските Шато Ла Кост в Екс-ан-Прованс, Роял Шампан в Реймс и Кодали в Бордо, както и на обекти, които е имала удоволствието лично да тества в Испания или Южна Африка.

Иначе хотелът разполага с 23 стаи Superior, 6 Classic, 4 кралски апартамента и един президентски пентхаус апартамент. Към уютните и романтични места за настаняване се добавят гледки към лозята, тераси, лукс и условия за идеалната почивка. От водещи световни производители са материалите, с които е изграден всеки детайл от всяка една стая. Изисканият стил на стаите и апартаментите на хотела е съчетание на етно елементи с внимателно балансирани съвременни тенденции. Всяка стая е индивидуално декорирана с елегантни мебели и уникална селекция от различни предмети, предлагащи на гостите просторен интериор, който в същото време удовлетворява желанието им за уединение.

Но атмосферата е тази, която завладява сърцата. С влизането в хотела се вижда как грижливо е попълвана тази колекция от красота. Стилът на вътрешния дизайн е изчистен, минималистичен, в естествени цветове, с множество натурални материали, близо до природата, в модерни краски. На много места в L'Ambassade de Katarzyna има каменни блокове, които са докарани специално от Сакар планина, до която е разположено имението. На други места в стените е вградена червеникавата пръст от планината. Плетени ратанови съдове, тъкани декорации, табуретки и маси от естествени дънери се комбинират по идеален начин с цялостния интериор.

Менюто в ресторант Encore e създадено от шеф Димитър Дамянов - един от най-добрите майстори готвачи. Кухнята е интернационална, ястията носят усещане за висока класа.

L'Ambassade de Katarzyna разполага с елегантен уелнес и спа център, с вътрешен и външен басейни, джакузи, класическа сауна, хамам, винена терапия, както и зона за фитнес. За уединение и пълно възстановяване след басейна и уелнес процедурите, на разположение е център за пълен релакс. Спа центърът разполага с няколко стаи за масаж и различни видове терапии, където съвършенството на кожата и процедурите поставят тялото и ума в абсолютен баланс. Важна добавка към уелнес културата на това ексклузивно място са специалните козметични продукти от гроздови екстракти от собствената серия Merreh.

L'Ambassade de Katarzyna се намира на границата между Източните Родопи и Сакар планина, които изобилстват с история и археология, излъчват мистична енергия и са мост към древната история на тези земи. Удобни за посещение са множество исторически и природни забележителности. Един от тези исторически феномени се вижда от имението - крепостта Неудзикон, наричана още Калето. Наблизо е археологическият комплекс Перперикон - най-известната и впечатляваща забележителност на Източните Родопи. Тракийската гробница при с. Мезек пък е непосредствено до хотела и лозовите масиви на "Катаржина". Сред природните и исторически "магнити" тук са и природният феномен "Каменните гъби", скалното светилище "Глухите камъни", крепостта Букелон край с. Маточина, не на последно място и древното скално светилище Татул, което пази гроба на Орфей.
        

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Теодор Вълков
преди 4 месеца

Малко са се объркали с цените,меко казано !!!😂😉

Откажи
Прованс
преди 4 месеца

Прованс реге

Откажи