Тошко Йорданов каза защо българите няма да простят гаврата с 3 март

Проблемът в Стара Загора е, че съдебната система не си свърши работата

Тошко Йорданов каза защо българите няма да простят гаврата с 3 март | StandartNews.com
  • Проблемът в Стара Загора е, че съдебната система не си свърши работата
  • Очаквам ИТН да има добро представяне в общинските съвети
  • Промените в Конституцията са чиста математика
  • Ремонтът на бившия партиен дом е далавера за 40 млн. лв.
  • Във всички големи градове ще имаме свои кандидати за кметове, казва председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Йорданов, Вие отправихте сериозни критики относно промените в НК. Кои са основните точки в него, които Ви притесняват?

- На първо място начинът, по който бе отворен Наказателният кодекс. Не може да се отвори, може би, най-сложната юридическа материя в осем различни сектора, като се започне от обиди и нападения, намаляване и увеличаване на наказанията за порнография, наказанията за пътни произшествияЕ Не може всичко накуп да се отвори без да бъде обсъдено. А те го направиха на едно заседание в последния работен ден, след като бяхме стояли до 6 сутринта за бюджета.

Мога да Ви гарантирам, че половината депутати изобщо не знаеха какво гласуват, а това е най-сложната материя. Освен това председателят на комисията от ПП Стою Стоев трябваше да чете какъв е съответният член от Наказателния кодекс, какви са предложенията и какъв е ефектът. Това не се правеше. Без да броим, че вътре се опитаха да вкарат увеличаване на наказанията по мотивацията различна сексуалност, тоест - опитаха се под някаква форма да вдигнат наказанията и да завишат реакцията по отношение на хомосексуалисти. Само че различната сексуалност не е само хомосексуализъм. Различна сексуалност е и педофилия, зоофилия, некрофилия. Въобще не беше прецизирано, тоест - отваря се една кутия, която няма дъно. И ПП и ГЕРБ много странно гласуваха, за да се увеличат наказанията по тази линия, ако някой тръгне да им казва нещо. Но от друга страна, ако се извърши престъпление от педофил, те не бяха съгласни да се вдигнат наказанията. Не се прави така. Законът трябва да бъде ясен, а тези, които го гласуват трябва да са наясно какво гласуват. Те не бяха.

- По отношение на закона за домашното насилие и определението "интимна връзка" създава ли се объркване кой какъв е?

- Тя, ако не е правилно дефинирана ще създаде, разбира се, объркване. Даже те предлагат, доколкото знам, да се махне фактическо или съвместно съжителство, което е по-ясно в случая на домашно насилие. Без да броим, че през закона за домашно насилие те се връщат към някои неща на ИТН, които отхвърлиха. Сега си правят грозен PR на гърба на трагедията на това момиче. А що се отнася до закона, то той не е добре направен. Там се бяха опитали да вкарат НПО-та. В момента с тази интимна връзка между мъж и жена ли е или между жена и жена, мъж и мъж, дванадесетгодишни деца и хора от същия пол или от противоположния пол, кое е определението? Какво се цели с този термин? Когато се вкарва нещо в Наказателния кодекс трябва да е изключително ясно дефинирано, за да се знае какво е и да няма объркване и злоупотреба. Сега, теоретично, може да има злоупотреба по този член. Нали се сещате, че ако двама души се скарат, единият винаги може да каже, че са били в интимна връзка. Как се доказва това. Много необмислено се правят нещата, защото проблемът в Стара Загора е, че съдебната система не си е свършила работата. Той, законът, трябва да се прилага независимо дали хората са били гаджета, любовници, семейство или са съседи. Когато има такова зверство те трябва да реагират веднага, но всъщност съдът и прокуратурата, както и съответната съдийка, взеха решения, които изкараха хората на улиците абсолютно справедливо. Искам да кажа, че това, което в момента се опитват да направят е PR през промяна в закона, който не се прилага. В това няма никакъв смисъл. Това няма да спаси хората от подобни издевателства. Нямаше да има хора по улиците, ако прокуратурата в Стара Загора и съда в Стара Загора бяха взели друго решение. Ако този изверг беше вкаран в ареста и не беше пуснат, нямаше да има тази реакция. Нямаше да се говори за това. Независимо какво пише в закона, ако той не се прилага, както в случая, какво значение има? Другото е политическо говорене. Проблемът тук, специално с домашното насилие, е ако щете на ниво образование и на възпитание. Мислите ли, че един престъпник или един насилник, малко преди да отиде да набие жената, с която е бил или обратното жената да намушка мъжа, с който е била, защото има и такива случаи, мислите ли, че сяда и отваря Наказателния кодекс и се пита колко години ще получи? Години назад е изтървано нещо във възпитанието на такива хора.

Направи ли Ви впечатление, че ще има извънредно заседание в понеделник, в което освен Наказателния кодекс и Закона за домашно насилие, ГЕРБ, ПП-ДБ, пробутват да падне и ветото на президента по отношение на закона за съдебната власт. Използват една трагедия, за да си разчистват сметките с президента, защото нещо не им харесва. Това на Вас на какво ви прилича? Не е ли отвратително?

- Вие имате ли идея как може така да се направи законът, че да работи и пази жертвите от насилниците?

- Имаме. Предложили сме и законопроект, в който много по-ясно са разписани нещата точно по отношение на превенцията, която липсва. При нас всичко е следварително. Превенцията в нашия законопроект е записана пределно ясно и е много по-добро от това, което те правят. И искат или не искат пак ще стигнат до това, което ние предложихме. Само, че вече след това, което се случи, за да си успокоят съвестта. Няма лошо ако нещо бъде постигнато в тази посока и то е правилно - нека. Но не и да се ползва трагедията, за да си правиш някакви такива PR кампании, а междувременно да се засяга и ветото на президента. Това е неморално. А и къде бяха те, когато ние им предложихме този законопроект? Или понеже е предложено от ИТН, затова дайте да го отхвърлим при положение, че беше подкрепено от много родителски организации и е писано от експерти в тази област.

- Идеята за поправки в конституцията ще доведе ли реално до промени?

- Това е чиста математика и хвърляне на прах в очите на хората. Първо разделянето на ВСС - оказа се, че има решение на КС от 2003 г. забележете, който е казал, че да, това може да се случи, но е в прерогативите на Велико народно събрание. Не на обикновено Народно събрание с конституционно мнозинство. То няма право да решава този проблем.

Отнемането на правомощия на служебни кабинети е вторият проблем. Основите на демокрацията са законодателната, изпълнителната и съдебната власт да бъдат разделени. В случая най-високата законодателна власт се поставя начело на изпълнителната власт. Съдебната система също трябва да бъде деполитизирана. Това го правят, защото не им харесва Радев и той, като че ли е виновен, че е имало служебни правителства. А доколкото си спомням нито един парламент не успя да състави правителство. Как може да предлагат шефът на БНБ за служебен премиер? Това противоречи на здравия разум. Всички техни предложения за изключително глупави, неработещи и противоконституционни. Това за мандатността на кметовете пък е решение в закон. Може с една нормална промяна в законодателството да се направи и ние сме го предлагали отдавна. Това е все едно да вкарате в конституцията закона за движение по пътищата. 

А Трети март? Тук удариха голяма греда и ако им стискаше, ако смятаха, че са прави - имат конституционно и всякакво мнозинство да направят референдум за нула време, защото референдум може да се направи и с необходимия брой подписи от депутати и решение на Народното събрание. Ако им стиска да попитат гражданите заедно с местните избори да видим какво ще се получи. Как може да посягаш на Трети март, защото видите ли, на някой не му харесва, че Освободителната война е била водена от руснаци. А всички тия умници не си дават сметка, че предлагайки 24 май, всъщност заковават празника ни с Русия. Тъй като единственият църковно-държавен празник в Русия е 24 май. България и Русия ще празнуват заедно. Ще си понесат последствията, защото посягането на Трети март и на свободата на България е нещо голямо за българина и това няма да им бъде простено на следващите избори.

Никой не си е направил труда да погледне кои са празниците на останалите балкански държави. Знаете ли, че на всички са свързани с освобождението им от Османската империя. Защо? Защото всички са били в Османската империя и векове са стояли под гнета на турците преди да се освободят. Франция не е имала този проблем, за това нейният национален празник не е свързан с освобождаване от Османската империя, но на всички балкански народи е. Там я няма тази глупава дискусия, която отварят тук тези хора. Само да вметна, че Санстефанска България е представата на Русия за българска държавност. Да видят какви са границите. А представата на Западна Европа, Австро-Унгария, Франция, Америка и т.н. на Берлинския конгрес да видят каква е. Княжество България, което не е автономно и цяла Южна България в Османската империя. Тези хора са всичко друго, само не и българи.

- А как според Вас местните избори ще разместят политическите пластове в държавата?

- Очаквам на местните избори ПП и ДБ да имат изключително жалки резултати. Ако някъде ще имат някакво присъствие по-значимо, то според мен ще е в София. Навсякъде другаде ще имат жалки резултати.

- Кои общини са важни за ИТН в предстоящите местни избори и какви са Вашите очаквания от местните избори?

- Ние ще участваме на местните избори във всички големи градове, където ще имаме самостоятелни кандидати за кметове и общински съветници. Какъв ще бъде резултатът зависи от хората. Очаквам сравнително изненадващи резултати в наша полза на доста места. Както и сериозно присъствие в общинските съвети, които всъщност са местата, в които се решават важните неща в съответния град. Местните парламенти са по-важни от кметовете, защото всички решения се одобряват и взимат от местните парламенти. Очаквам ИТН да има добро представяне.

- От септември се очаква да се върнете в бившия партиен дом за заседания, а именно ИТН премести депутатите в парламента през 2021 г., когато месеци заседаваха там. Връщане към старото ли е или вече е различно?

- Самият ремонт на партийния дом е една гербаджийска далавера за 40 милиона лева. Това е. В момента ГЕРБ управлява заедно с ПП, които общо взето са техни кадри и половината са произлезли от ГЕРБ. Това може да го проверите. Те заедно си продължават същата далавера и се връщат пак в партийния дом. Това не е парламентът. Без да броим, че вие журналистите ще видите какво ви очаква там. Благодарение на ИТН и връщането в старата сграда журналистите имаха възможност последните две години да питат депутатите навсякъде. Сега ще видите как ще Ви поставят някъде и ще получавате отговори, ако съответният депутат благоволи да дойде при Вас. Но още нещо искам да кажа. Това е бившият партиен дом - символ на комунистическата власт в България. Да ви припомня, че Бойко Борисов е човек, който е отказал да си върне партийната книжка на БКП, а всички са били някакви партийни секретари. Лидерите на ГЕРБ, лидерите на ПП-ДБ са деца на бивши партийни функционери. Те си отиват в Партийния дом - там са израснали. Затова се връщат там.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай