Тарту! Защо Европа се влюби в имперското градче?

Фонтан пази историята на влюбени студенти

Тарту! Защо Европа се влюби в имперското градче? | StandartNews.com

Градчето планира поредица от събития, свързани с концепцията "Изкуство на оцеляването".

Фонтан пази историята на влюбени студенти

Всяка година програмата "Европейски столици на културата" чества богатото културно наследство в Европа като показва историческото значение, и художественото наследство на различни градове и региони. През 2024 г. избраниците са  Бад Ишъл в Австрия, Бодьо в Норвегия и Тарту в Естония. Всяко от тези места представлява уникална смесица от културно наследство, история и артистични иновации и предлага поглед към живото наследство на Европа. Естонското градче, освен европейска столица на културата,  попадна и в класация на Natinal Geographic 2024 за своя The Cool List for 2024, където се предлагат 30 дестинации за едни от най-вълнуващите посещения. През 2024 г. Тарту планира поредица от събития, свързани с концепцията "Изкуство на оцеляването".

ВИЖ ОЩЕ: Само във вестник СТАНДАРТ: Бад Ишъл пази златния запас на Третия райх

Тарту е вторият по големина град в Естония. Той се слави  като интелектуалната и културна столица на страната. Тук се намира прочутият Тартуски университет, който е основан през 1632 г. и е най-старото и уважавано висше учебно заведение в страната.

Тарту, освен това, е един от най-старите градове в цяла Балтика, наричан още "люлката на Естония". Градът е център на театралното изкуство, тук се провежда и известният за страната песенен фестивал. 

За първи път Тарту се споменава през 1030 г. като крепост, построена от киевския велик княз Ярослав. Оттогава градът е бил унищожаван няколко пъти - от естонци през 1061 г., от германци през 1224 г., от Великата северна война през 1708 г. и от пожар през 1775 г.

В миналото градът е бил под властта на Швеция, Полша и Русия. До VII век хълмът Туме е бил укрепен със защитна стена, а през Средновековието там се е намирал и епископският замък. До XI в. Тарту е в рамките на Новгородското херцогство в Киевска Рус. Тогава името на града е било Юрьев. По време на Северните кръстоносни походи крепостта му Тарбату е завладяна от рицарите на Ливонския орден. Образувалата се около града крепост Тарбату е началото на сегашното му име, а през 1234 г. името на града е немското Дорпат, когато Тарту става център на Тартуското епископство. Град става през 1262 г, а през XIII в. Тарту вече е член на Ханзата, въпреки че е разположен на почти 200 км от морския бряг, но поради изключително стратегическо географско положение между Рига, Талин и Псков и наличието на "реката-майка" градът става важен център и епископство в Стара Ливония, равен по големина на Рига и Талин.

Сред атракциите, които могат да се посетят в артистичното градче, на първо място е легендарния университет. Той е  основан през 1632 година от шведския крал Густав Адолф под името "Академия Густавиана". Това е вторият университет, основан в Шведската империя, след университета в Упсала (в Упсала).  Четирите музея на университета, ботанически градини и спортни съоръжения са отворени за широката публика.

Университетът разполага с 56 сгради, 11 от които са извън Тарту. 31 от неговите сгради украсяват града като архитектурни паметници. Близо 14 300 студенти са в университета, от които над 1800 са чуждестранни граждани.

Друга забележителност е Площада на кметството, който е бил център на града от векове, датира от древни времена: като район между замъка Тооме и крайречното пристанище на Емайоги, той се е превърнал във важна търговска зона още в древността, и традицията остава вкоренена от векове.

Известно е, че през 18 век тук се е намирал най-важният пазар на града - der Grosse Markt или Големият пазар. Поради опустошения, Тарту много пъти е бил в руини, поради което сградите в града не са толкова стари: рядко могат да се намерят сгради, които са построени по-рано от последната четвърт на 18 век. Повечето от постройките в зоната за опазване на наследството на Стария град са в стила на класицизма от 19 век и последвалия неокласицизъм. Изключение прави кулата на кметството в бароков стил.

На площада скулптурата "Целуващи се студенти" не остава незабелязана от туристите.

Фонтанът пред кметството е изграден след края на Втората световна война. В началото е имал съвсем обикновена конструкция - кръгъл басейн с купчина камъни в средата, покриващи водопровода.

През 1996-97 г. се провежда конкурс за преустройството му. Комисията начело с кмета избират класиралият се на трето място проект. Така през 1998 г. се приключва реконструкцията на съоръжението и се появяват целуващите се под чъдъра студенти.

Историята на двойката, която краси площада е не по-малко завладяваща. Себастиан, 21-годишен студент от Белгия и Аня, 22-годишна студентка от Полша решават да учат в естонския град Тарту. И двамата живеят в общежитието за международните студенти, където се срещат. Това, което се случва е сладката загадка на любовта: контакт с очите, химия, биене на сърцето и после изведнъж животът им има смисъл. Любовта е кратка и страстна при студентите на обмен, но Себастиян и Аня решават, че трябва да запазят своите чувства и след това. И Е успяват въпреки дългите периоди на раздяла. Когато Себастиан получава оферта за работа в Тарту, двамата решават да се върнат там. И така заживяват щастливо вече като двойка, решение за което никога не съжаляват че са взели.

Споменавайки за Тарту, не е възможно да не споменаваме живописния хълм Toomemagi, разположен в Toome Park. Преди векове на хълм се намира древно селище, по-късно е построен замък на епископа на Тарту. Сега на хълма има красив парк в английския стил и катедралата "Дом", която до днес е оцеляла само частично.

Любопитното привличане на Тарту е "Падащата къща". Сградата получи своя склон поради грешката на архитекта, а не по желание. "Падащата къща" постоянно се наблюдава и периодично се възстановява, за да се избегне непредвидено унищожение.

Тук се намира и най-големият изследователски и образователен център в Балтийските страни, работещ от 1997 г. От 2011 г.  Комплексът включва планетариум, научен театър и изложбени зали. Центърът е домакин на изложби и лекции и активно си сътрудничи с водещи образователни институции. Сградата на AHHAA е изградена в стила на модерната архитектура с използване на иновативни строителни технологии.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай