Стоян Панчев: Златото остава отлична инвестиция

Развитието ни зависи от промените в големите световни икономики

Стоян Панчев: Златото остава отлична инвестиция | StandartNews.com

Стоян Панчев  е основател и председател на Българо либертариантско общество, съосновател и изпълнителен директор на Експертния клуб по икономика и политика (ЕКИП) (ИПИ) в София,  Institute of Economic Affairs в Лондон и The Atlas Network във Вашингтон (където е първият избран за програмата Smith Fellowship). Носител на Bastiat Scholarship за участие в програмите на Cato Institute във Вашингтон през 2015 г.
Oт 2014 до 2018 г. е преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", където е асистент на доц. Красен Станчев и води ,"Упражнения по макроикономика" и "Теория на обществения избор".
Редовен коментатор по различни икономически теми в национални телевизии, радиа и преса. През 2020 г. е съавтор в изследвания за ефекта от доброволното изпълнение върху стопанския оборот за прилагането на модела на McKinsey върху инвестициите в здравеопазване на България до 2040 г. за последствията от влизането на лева в ERM II.
Лектор е в курса "Как работи капиталът и икономическата машина".

  • Развитието ни зависи от промените в големите световни икономики
  • Шансът за влизане в еврозоната от 2025 г. е нисък, казва макроикономистът Стоян Панчев в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Панчев, доходите на част от българите се увеличават от 2024 г., но и сметките ще набъбнат. Ще успеем ли да се справим с личните си финанси или е възможно отново да имаме затруднения? 

- Затруднения ще има най-вече за работещите, които не са успели да получат индексация на доходите си в последните две години. Докато това е гарантирано да кажем за пенсионерите, заради швейцарското правило в Кодекса за социално осигуряване. 

Все още има групи (някои от тях в публичния сектор), които не са получили актуализация на заплатите си. Ключов въпрос за личните финанси от 2021 г. насам е инфлацията и дали ръстът на доходите успява да я компенсира. От гледна точка на статистиката, на агрегирано ниво отговорът е "да".  Но статистиката не обхваща всеки работещ българин. Има такива,  които са загубили близо 1/3 от реалната стойност на своите доходи, защото не са получили достатъчно увеличение след 2021 г.

- Как промените ще се отразят на джоба ни? Увеличаването на минималната заплата (МРЗ) достатъчно ли е и ще доведе ли това до повишаване на останалите заплати?

- Не мисля, че увеличението на МРЗ ще доведе до ръст на останалите заплати, по-скоро МРЗ расте след доходите в реалната икономика. Истината е, че Министерство на финансите използва административната минимална заплата за своеобразен под на облагаемия доход - тоест, търси се ефект на повишаване на данъчните и квази-данъчните приходи, не толкова увеличение на доходите. По същата логика се увеличава и максималният осигурителен доход, който пък е вече съвсем официално таванът на облагаемите доходи.

- Каква е Вашата икономическа прогноза за страната за 2024-а?

- Ще се запази основната тенденция от предходната година, а именно намаляването на темпа на ръст в потребителските цени. Средногодишната инфлация по хармонизирания индекс пада от 14,3% през 2022 г., до 6,1% през 2023 г. и според мен още веднъж наполовина през новата 2024 г. до около 3%. Това не значи по-ниски цени за повечето стоки и услуги, но със сигурност означава нормализиране в темпа на техния ръст.

Прогнозите за стопански ръст на повечето институции, и наши и международни, са за ръст около 3%, което е прилична скорост предвид състоянието на някои икономики в Европа, изпаднали в техническа рецесия. В същото време не говорим и за някакви особено големи постижения. 

За България е важно да споменаваме винаги, че сме силно интегрирани в икономиката на ЕС и останалия свят. Съответно, ключови за нашето развитие са промените в големите световни икономики, особено тези от нашия регион.

- А за света?

- Ситуацията в световната икономика е сложна за прогнозиране. Много колеги икономисти очаквахме по-ясно изразена рецесия в САЩ и еврозоната в следствие на рязкото повишаване на лихвените проценти. Макар и в Европа да виждаме известно забавяне, а в САЩ дори началото на малка финансова криза, свързана с регионалните банки, особено зад Океана негативната тенденция беше обърната чрез намеса властите и вливане на нова доза ликвидност в стопанството.

Всички индикатори в момента посочват една странна ситуация - отслабваща реална икономика на места и в определени сектори, комбинирана с отлично представяне на фондовите пазари и очаквания за по-ниски лихви през 2024 г. Това означава по-добра година напред, но и нови проблеми, включително инфлационни за периода около 2026 г.

- През март и април предстои приемането ни в Шенген по въздух и вода. Това  как ще се отрази на бизнеса? 

- Екзотичната форма, "въздушен Шенген", на която са се съгласили нашите управляващи, има основно символичен ефект дори и за пътуващите българи. Реалните стопански плюсове можем да очакваме евентуално от свободното преминаване на сухопътните граници. Ако се окажем и център за приютяване на мигранти, дори може да стане така, че ефектът е отрицателен заради свързаните с тези хора допълнителни разходи на бюджета. Ако бизнесът не е свързан с бежански лагери, едва ли ще има голяма полза от Шенген под тази форма.

- Според Вас имаме ли шанс от 1 януари 2025 г. да влезем в еврозоната и ако отговорът е "да" има ли опасност за доходите ни? 

- Смятам, че шансът за влизане в еврозоната от 2025 г. е много нисък, защото продължаваме да не изпълняваме т.нар. инфлационен маастрихтски критерий, при това с над 4 процентни пункта. Съдейки по поведението на правителството и БНБ, изглежда и техните очаквания са подобни на моите.

Що се отнася до опасността за доходите ни, има такава и тя е свързана на първо място с допълнителната инфлация, която винаги се наблюдава при присъединяване към еврото. Да не забравяме, че хърватското правителство въведе ценови контроли за 50 ключови стоки и въпреки това има втората най-висока инфлация в еврозоната.

По-големият казус е дългосрочен и е свързан с премахването на валутния борд, съответно отварянето на възможност за "гръцки сценарий" у нас. Мисля, че българите подценяват каква възпираща и дисциплинираща роля играе бордът за нашите политици. 

- Смятате ли, че държавните и общинските инвестиции ще помогнат за по-голям ръст на икономиката и ще доведе ли това до повишаване на доходите?

- Чисто механично, заради формулата на БВП, такива инвестиции водят до стопански ръст. Проблемът е, че много от тях са неефективни, зле планирани и често проваляни от корупция. Редица икономически проучвания показват, че ако повече от тези средства се разпределят от частни инвеститори или от самите граждани, положителният ефект ще е значително по-голям. От друга страна не трябва да забравяме, че сегашната ни стопанска система е оставила на публичните власти да поддържат обществената инфраструктура. И ако искаме тя да е в изправност, трябва да се плаща за пътища, сгради и други съоръжения. 

- Какъв е Вашият съвет към желаещите да инвестират спестяванията си тази година? Къде да се насочат? 

- Редица показатели подсказват, че 2024 г. ще е добра за спекулативни инвестиции. Очаква се добро представяне на технологични акции, криптоактиви и др. подобни. В дългосрочен план златото остава отлична инвестиция за следващото десетилетие. Също по-дългосрочно интересни са суровините, които в момента са с паднали цени. Тоест, са в добър момент за придобиване. От по-дългосрочните може да са интересни и някои фондове за инвестиции в развиващи се икономики, като например - Бразилия.
Важно е да кажем, че тези тенденции зависят много от решения на централните банкери и големи държави като САЩ и Китай. Което означава, че има опасност да претърпят рязка промяна заради външни събития - като например предстоящите президентски избори отвъд Океана или нови конфликти в световните горещи точки. Така, че инвестирането трябва да се прави с внимание.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Гост
преди 3 месеца

Добре ,да кажем че е инвестиция .Купиш си злато ,и после какво !Щего държиш у дома ,да те окрадат !Добре купуваш си инвестиционно злато ,и го даваш на съхранение в някоя кръвожадна банка ,да те дере всеки месец за съхранението му !?И накрая ако искаш да го продадеш ,,с курс продава,, .....ти го начукват!И какво излиза ползата от файдата никаква!Добре ....да допуснем ,че е дългосрочна инвестиция ......пък живота е кратък !!!!!

Откажи