Симеон Караколев:Споразумението за зърното ще помогне на 40 000 стопани

За развитието на бранша са нужни дългосрочни мерки, казва съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация

Симеон Караколев:Споразумението за зърното ще помогне на 40 000 стопани | StandartNews.com
  • Вносът на сухо мляко от Украйна е скочил 5 пъти от 2021 г., но това не понижи цените на млечните продукти
  • За развитието на бранша са нужни дългосрочни мерки, казва Симеон Караколев в специално интервю за в. "СТАНДАРТ"

 

- Доволни ли са фермерите от сключения с правителството меморандум, свързан с вноса от Украйна?

- 100 % от това, което поискаме не беше изпълнено, но 80% е удовлетворено, също и меморандумът е подписан от всички организации.

- Ще помогне ли документът за успешната реализация на български продукти?

- Сега тепърва ще изследваме неговото действие. Нашите нагласи са, че с финансовия ресурс, произтичащ от самият меморандум, ще бъдат подпомогнати фермерите и това ще доведе до малко по-плавен преход в следващата година.

- Удовлетворени ли сте от обещаните помощи и компенсации за земеделския бранш, които трябва да се изплатят в съкратени срокове?

- Едно от условията беше точно съкращаване на тези срокове за изплащане и увеличването на размера. И двете ги постигнахме. Наложи се помощта de minimis да нарастне до 47,5 млн.. Така че това за нас е един удовлетворителен ход. Другото е, че помоща за Украйна ще бъде изплатена в пълен размер, 213 млн. лв., до края на септември. Първоначално беше предивидено по тази помощ да се платят 150 млн. лв. до края на септември, а останалите 63 млн. лв. евентуално да бъдат платени или през четвъртото тримесечие, или в началото на 2024 г., което в никакъв случай не е приемливо за животновъдите. Преходната националана помощ, която е за всички видове животни, ще бъде изплатена до края на октомври. Между другото, през други години се плаща на 2 пъти - една част през текущата година, друга част през следващата година. А сега всичко на 100% ще бъде изплатено до края на октомври в текущата година.

- Каква ще е ползата за потребителите от това споразумение?

- Ползвателите от това споразумение са 40 хил. земеделски производители в страната. Цифрата е достатъчно сериозна, за да говорим какъв ще е ефектът и върху потребителите. В крайна сметка това ще подпомогне над 40 хил. земеделски производители и това ще даде възможност за производителите и на слънчоглед, за да могат спокойно да релизират своята продукция. Защото ако се срещат трудности в реализацята, това ще доведе до отказ, ще глътне площи с продукция и съответно ще има по-малко бълагрска продукция на пазара.

- Очаква ли се цените да паднат?

- Досега като имаше голям внос, цените не паднаха, като нямаше внос - пак не паднаха. Ролята на прекомерния внос е, че има голямо количество нереализирана бъларската продукция. Вносът на сухо мляко от Украйна е нарастнал 5 пъти от 2021 г.  До момента това не води до понижаване на цените на млечните продукти, но води до намаляване на обемите отглеждани животни в България и произвеждано мляко в България. Ефектът влияе не толкова на цената, а на отглежданите животни и производството на българска продукция.

- Какво още се очаква да направи държавата, за да бъдат насърчени българските земеделски производители?

- Този меморандум съдържа основно  краткосрочни мерки, а на нас ни трябва малко по-дълъг хоризонт, т.е. трябват ни средносрочни и дългосрочни мерки. И държавата се ангажира да започне веднага изработването на комплекс от мерки, които да имат по-дългосрочен ефект.

- Какво е отношението на хората към пилона на Рожен?

- След откриването на пилона десетки хиляди вероятно са минали оттам, за да го видят и да си направят снимка. Аз съм приятно изненадан, виждам в мрежата как постоянно се качват снимки от пилона, хората говорят доста приповдигнато. Надявам се, че с времето това ще се оценява от все повече и повече хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай