Само във вестник СТАНДАРТ: Има ли Борис Търновски нова муза?

Таблоиди в западна Европа спрягат в ролята бъдещата кралица на Нидерландия

Само във вестник СТАНДАРТ: Има ли Борис Търновски нова муза? | StandartNews.com

Таблоиди из западна Европа гръмнаха с новината за нов кралски романс. Медии свързаха престолонаследницата на Нидерландия Катарина-Амалия Бийтрикс Кармен Виктория с Борис Български, известен още като княз Търновски, който е син на покойния Кардам и Мириам Унгрия.

Твърди се, че двамата младежи имат общ приятелски кръг и прекарват времето си заедно, когато Амалия посещава Мадрид, родния град на Борис. Светски хроникьори изтъкват, че пътуванията й до испанската столица са зачестили напоследък - тя дори посрещнала Новата година там. Според мълвата принцесата е заминала за празниците, за да посети "специален приятел", което още повече провокира слуховете за евентуалния романс. Нидерландското правителство оповести, че пътуванията на принцесата не са официални.

Смята се, че приятелството между Борис и наследницата на нидерландския престол е прераснало в любов по-рано през миналата година. Двамата били забелязани ръка за ръка на сватбата на испанска херцогиня през октомври на 2023-та.Засега обаче

  • няма официално потвърждение за връзката им

и всичко остава в сферата на спекулациите. Сигурното обаче, е майката на Борис - княгиня Мириам, е добра приятелка с майката на Амалия - кралица Максима. И Нейно величество, и Нейно височество носят бижута от най-новите авторски колекции на Мириам, която остава вярна на ювелирното изкуство и след сватбата си с принц Гази бин Мохамед, братовчед на краля на Йордания Абдула II.

Както се знае, княз Сакскобургготски, първородният внук на Симеон Втори, носи името на прадядо си. Борис е от най-старите имена, свързани с историята още от Първото българско царство - според различни изследователи означава възвеличаван, издигнат, силен. Любопитен факт е, че е може би единственото българско име, което влиза в световната именна семантика. След като баща му, княз Кардам Търновски, почина през 2015 година, Борис стана първи в линията за наследяване на Българския царски дом - той е пазител на короната, тъй като България е република.

Борис Сакскобургготски

  • е сред малкото артисти в многолюдната династия

През 2019-та завършва Лондонския колеж за изящни изкуства в Уимбълдън. Първата му самостоятелна изложба е подредена в сграда от ХVII век в Люксембург - той представя ръчно изработени скулптури, а после участва в общи експозиции и Париж. През 2020-та продава на търг своя скулптура и дарява сумата на NHS Charities Together - асоциация с 250 благотворителни организации, свързани със здравните работници във Великобритания.

Борис говори испански, английски, френски и малко български. Родината на дядо му има много специално място в сърцето. "Надявам се, че мога да помагам с всичко, на което съм способен. Ще пазя традицията и историческата памет", коментира Борис Търновски в интервю за bTV. Споделя, че загубата на баща му го е научила, че животът може да се преобърне за секунда. Той е научил много от княз Кардам, но думите, които най-ярко са останали в съзнанието му са: Най-лошото е да бъдеш безполезен.

"Да не можеш да подкрепиш хора в нужда, е немислимо за мен. Опитвам се винаги да съм полезен. Стар девиз на фамилията Сакскобурготтски е "Аз служа", казва Борис.

Досега българските светски хроники два пъти са тиражирали имена на момичета, в които Борис вероятно е бил влюбен. Първото е на бургазлийката Александра Динева, с която се запознават в австрийския град Сент Гилген близо до Залцбург. Алекс също като Борис рисува и се вълнува от музите. Двамата се разделят преди пандемията. Втората вдъхновителка на Борис е Клара Мерц - актриса, певица и инфлуенсърка, с която той се появява на Кралския бал във Версай.

Смята се, че Борис определено

  • предпочита арт събитията

но му се налага да се включва активно и в графика на международния бо монд - той е от тримата кумове на Великия княз Георгий Михайлович Романов и италианката Виктория Романова Бетарини в Санкт Петербург. Тяхната сватба е първата руска царска венчавка след повече от 100 години - в катедралата "Свети Исакий Далматски". Георгий Михайлович е потомък на последния руски император Николай II, който е кръстник на цар Борис III. Самият Георгий пък е кръщелник на цар Симеон II, който също е сред гостите на бляскавата церемония със съпругата си доня Маргарита.

Коя е Катарина-Амалия Беатрикс Кармен Виктория, за която се предполага, че е новата любима на Борис Търновски? Ражда се на 7 декември 2003 година в Хага. Медиите тръбят, че терминът на майка ? е през януари на 2004-та, но тя изненадва всички, като идва на бял свят по-рано, при това със завидни мерки - 52 см и 3 310 грама. На 12 юни 2005-та Катарина-Амалия е кръстена от преподобния Карел тер Линден в Голямата църква в Хага, като церемонията е в тесен семеен кръг. Името Беатрикс получава заради баба си по бащина линия, Кармен - заради баба си по майчина линия, а Виктория заради нейната кръстница - принцеса Виктория от Швеция.

Семейството държи да наричат момичето Катарина-Амалия - и двете имена са стари, използвани от години от рода Орански, макар и поотделно. Тя е

  • най-голямата дъщеря на крал Вилем-Александър

и кралица Максима. Като бъдещ наследник на трона и по настояване на своя баща, който тогава все още е принц, на 30 април 2013 година тя получава титлата принцеса Оранска.

Принцесата има две по-малки сестри - Алексия и Ариана, съответно на 18 и 16. И трите живеят с родителите си в двореца Huis ten Bosch.

За първи път от 120 години насам Нидерландия има крал. 46-годишният Вилем-Александър поема трона от майка си Беатрикс, която абдикира през 2013-та. Тогава неговата най-голяма дъщеря е на 9 и се превръща в престолонаследник номер едно.

Според някои медии именно съпругата на краля - аржентинката Максима, е сложила край на неговия купонджийски живот и го е направила достоен за короната. Макар и да не е харесвана от родителите му, тя успява да си спечели доверието на нидерландския народ.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай