Само във вестник СТАНДАРТ: Фреди от Занзибар и "Queen"

Ограмна негова статуя е поставена с изглед към езерото Монтрьо в Швейцария

Само във вестник СТАНДАРТ: Фреди от Занзибар и "Queen" | StandartNews.com

Меломаните си спомнят партньорството му с оперната прима Монсерат Кабайе за световно известния албум "Barcelona"

Роденият на 5 септември, 1946 година Фреди Меркюри, известен още като иконата на световната хард рок сцена и фронтмен на легендарната група "Queen", ще остане в историята на музиката с брилянтния си глас, качествата си на художник и авантюристичния си характер.

Гласът му обхваща четири октави,които учените изследват.

На живота му е посветен филм, който дори бе номиниран за "Оскар"."Бохемска рапсодия" (2018 г.) има два Златни глобуса - за най добър филм, звукорежисура и монтаж и за най-добър актьор - за Лами Балек, превъплатил се в ролята на Фреди.

Родното място на артиста е Стоун Таун, Занзибар. Преди той да се появи на бял свят родителите му се установяват там заради възможността за кариерно развитие на баща му.

По-късно семейството заживява в Мидълсекс, Великобритания. По това време обаче, Фреди е бил вече тийнейджър.

Истинското му име е Фарук Булсара.На 26 годишна възраст, през 1970 г. той вече има артистичен псевдоним като това съвпада със създаването на група "Queen".

Религията, която е изповядвал Фреди, е една от най-древните - зороастризъм.Този вид вероизповедание съчетава космогоничен дуализъм с есхатологичен монотеизъм. Любопитен факт е, че погребението му в края на ноември, 1991 година, е извършено от зороастрийски свещеник.

Едва 12 годишен Фреди реализира проекта си "The Hectics".Става дума за група младежи, които свирели и пеели по училищата, а Фреди бил пианист на бандата.

Героят ни е имал 4 допълнителни зъба в задната част на челюстта си, но той никога не помислил за медицинска интервенция.

Фреди имал и хоби - да събира пощенски марки от Занзибар,Великобритания, Нова Зеландия и Монако.

След кончината на Меркюри близките предоставят колекцията му на Британския музей като тя е била показана през 2016 г. в "Stampex", заедно с колекцията на Джон Ленън.

Фреди ,поподобие на много световни звезди,е работил нетрадиционна за творец професия - обработвъщ багажа на летище Хийтроу.

В замяна на това обаче, сам е проектирал емблемата на "Queen". Известен факт е, че той е имал диплом за графичен дизайн и изкуства от "Ealing Art College" и благодарение на това е брандирал част от проектите на бандата.

През 2016 г. група музиковеди започват да изучават гласа на иконата. Тогава те установяват, че гласните струни на певеца са били в пъти по-бързи от тези на обикновения човек.

А знаете ли още, че Фреди е бил изключително срамежлив? Това е и една от причините, поради които той почти не е давал интелвюта.

В албума на "Queen" от 1981- "Greatest Hits" има 17 песни, като десет от тях са писани от Фреди. Интересното е, че за една от тях- прочутата "Bohemian Rhapsody" - той започва да пише още през времената, в които е учил в колежа Ийлинг. Тогава още получил прозрение за мелодията.

Фреди Меркюри пишел музиката за песните си на

необичайни места. Например, "Crazy Little Thing Called Love" е сътворена във ваната в хотел в Мюнхен за 5 до 10 минути.

В деня преди да си отиде от този свят, Фреди признава публично, че е болен от СПИН.

Меломаните си спомнят до днес партньорството му с оперната прима Монсерат Кабайе за световно известния албум "Barcelona", чието едноименно парче звуча на Олимпийските игри в Испания през 1992 г. Тогава певицата пее сама  на огромната сцена като вокалите на отишлия си вече от този свят Фреди, звучат на запис. Това събитие предизвика фурор! 

През 1991 година, дни след кончината, астероид е кръстен на името на Фреди. Официално той получава това име през 2016 г. по повод 70 годишнината от рождението на певеца легенда.

Астероидът е в орбита в пояс, разположен между Марс и Юпитер.

Фреди е бил луд фен на котките. Притежавал е чистокръвната Тифани, която била подарък от годеницата му Мери Остин.  Меркюри е имал още котки, които е спасявал от приюти за животни. Дори има албум наречен  "Mr Bad Guy", който е посветен на мъркащите му домашни любимци Джери, Том, Оскар и Тифани.

През 2006 г. емблематичното жълто яке и панталони на Фреди, носени от него на европейското турне на "Queen" през 1986,са продадени за над 36 000 долара.

Плез 1983 г. Фреди осъществил и няколко звукозаписа с Майкъл Джексън в домашното студио на Краля на попа. Имат обаче само един признат дует - "State of Shock".

Говори се, че Мери Остин е получила половината от богатството на Фреди след смъртта му. За родителите и за сестра му били отделени по 25 процента.

Колкото и срамежлив да е бил Фреди в публичния си живот, на грандиозните му купони той дори пеел гол.

Фреди не се притеснявал от неизбежната смърт, причинена от коварната и не дотам позната по онова време болест СПИН. Но искал да знае къде ще разпръснат праха му. Годеницата Остин обаче, никога не е отронвала и дума по този повод.

Огромна статуя на Фреди е поставена с изглед към езерото Монтрьо в Швейцария.

Там бил записан последният албум на  "Queen".

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай