Петков блъфира, Борисов играе ол-ин

Рулетката за мандати се завъртя, ротативките за министри в готовност

Петков блъфира, Борисов играе ол-ин | StandartNews.com

Радев откри залозите в политическия покер 

Рулетката за мандати се завъртя, ротативките за министри в готовност 

 

Преди 9 месеца ГЕРБ и ПП-ДБ толкова набързо щракнаха сглобката, че ехото от прословутия запис с ала-балата бързо потъна във всеобщия шок как ненавистни опоненти за броени дни се оказаха (не)коалиционни партньори.       

Но ако партийното надцакване в дните около лятното слънцестоене миналата година остана в тайна за широката публика, то днес, малко преди пролетното равноденствие, политическото казино широко отвори врати за всеки българин. 

Реклама за него направи дори президентът Румен Радев като заяви, че там 

страстите са се нагорещили 

и не е ясно "дали лидерите на партиите от коалицията в оставка блъфират, дали играят политически покер, дали си вдигат залозите за предстоящо удължаване на съвместното управление или просто мобилизират своите избиратели за нови избори".

На масата на политическия покер залозите вървят с пълна сила. Те започнаха още с разиграването на меморандума, изготвен от ПП и ДБ, който се оказа неуспешен блъф и хората на Кирил Петков бяха принудени да фолднат, като хвърлят картите на масата без да запишат победа. Нещо повече - в следващия рунд се оказаха отново ощетени, защото бяха принудени да рирейзват, за да останат в играта след публикуваното споразумение на ГЕРБ. 

Надцакването между двете предложения 

върви по няколко линии:

По отношение на ротацията - ПП-ДБ предпочитат тя да продължи на всеки 9 месеца, а ГЕРБ настоява да се прави на всеки 15 месеца (след като Габриел изкара нейните 9);

За контрола върху външната политика - ПП искат ротация на ресорните министри, докато ГЕРБ настояват дипломацията да си остане само техен ресор;

За регулаторите - според ПП-ДБ трябва да се избират чрез особена процедура в парламентарния правилник, докато ГЕРБ смята, че трябва да се спазват съответните специални закони; 

За плаващите мнозинства - хората на Кирил Петков искат тяхната забрана, а тези - на Борисов настояват да се разчита на гласовете на евроатлантическите партии;

Докато пазарлъците и наддаванията в тази игра вървяха бавно и протяжно, изненадващ обрат се получи в друга.

ГЕРБ пасуваха за деня за ротацията, но ПП първи колнаха. 

Денков побърза да свали картите 

на правителството и обяви Оставка. Борисов се развика, че това не е по правилата. И заплаши, че ще напусне играта и ще се видят отново на масата чак след избори.

Той нарече "арогантно и надменно" поведението на водачите на ПП-ДБ, които според него е трябвало да изчакат завръщането му от конгреса, където е заедно с кандидата за следващ премиер Мария Габриел.

"Кое ми е по-важно - оставката на Ники или да изберем Урсула фон дер Лайен за кандидат?", попита разгневен Борисов.

Все пак играта продължи, но пренесена в парламента, където 216 депутати одобриха оставката, но веднага след това започнаха да вдигат залозите с обвинения, обиди и тропане по масата. 

Докато академика изреждаше увеличенията на заплати, борбата с корупцията и строежа на пътища, депутатите от ГЕРБ-СДС открито му се подиграваха. "Възраждане" го нарече "министър-председател по документи", Нинова обяви кабинета за "политически шарлатани и най-големи корупционери". А Тошко Йорданов нарече ПП-ДБ "най-долното и жалко нещо, появявало се в политическия живот на България".

В опит събере разпилените жетони 

от обидите, играта колна и съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Той обаче по-скоро извади очи на Денков, вместо да му изпише вежди, като патетично заяви: "В историята на България няма примери като този - премиер да си подаде оставката, защото си е дал обещанието".

Това вкара нови залози от целия политически спектър, започващи с "измамник" и "боклук" и стигащи до създаването на държава "Оркистан".

Във финалното парламентарно наддаване за оценката на кабинета Денков се включи и Христо Иванов, който огорчено обяви, че парламентът е изпаднал в "тотална безидейност и все по-ниски нива на пошлост и човешка мизерия" и заложи всичките си жетони на блестящата досегашна игра на Денков.

Макар от стотици километри, от Букурещ, Борисов веднага го надцака, като заложи не на академика, а на Габриел. 

"Тези самонадеяни хора, които в желанието си да покажат колко са велики, ни тласнаха в криза", заяви лидерът на ГЕРБ. 

"Искаме ли премиер послушко, или такъв като академик Денков, който никога 

не можеше да вземе решение, докато не чуе Кирил, Асен 

и една поредица от хора", попита риторично Борисов. И допълни, че не иска Мария Габриел да се чувства послушко или преди да каже нещо, да трябва да се обади да пита някого. 

В разгара на новата игра - за началото на преговорите за ротацията, Кирил Петков отново първи колна с датата 8 март. Борисов обаче рязко рейзна с офертата за ден по-късно. Последваха много пасове от отсрещната страна и така дамският ГЕРБ-квартет от Мария Габриел, Теменужка Петкова, Деница Сачева и Рая Азарян ще седнат на масата на мъжкия политическия покер едва след края на женския празник.

Временният резултат от играта показва пълна шепа в ръката на Борисов. Анализът на  коментаторите на политическия покер е безпощаден към опонентите му.

"Хареса им властта и започнаха да се опияняват. Харесва им да използват всички лостове на властта. Кирил Петков обра негативите, но Асен Василев успя да акумулира една голяма част от властта. ПП-ДБ не искат да отстъпят позициите, които завладяха, но ще им се наложи", казва Харалан Александров.

"Борисов е отново в стихията си. Той е важният в ЕНП, 


има ключова роля във важните времена

които предстоят за ЕС. Дневният ред на враговете му се е провалил. Писаха се доноси, правеха се усилия, само за да съсипят публичния образ на Борисов. Борците с корупцията имат много голям проблем с демокрацията", твърди още Александров.

Борисов излезе от изолация и тепърва ще бъде центъра, ако е нужно да се правят преговори с другите партии, е анализът на Андрей Райчев. 

"Той им казва: Момчета, аз си реших проблемите. Ако искате, ще управляваме заедно, ако не - отиваме на избори. Реалната опасност за тази конструкция е Радев да слезе от президентството и да обяви нова партия. Оставя Йотова, слиза долу, прави партия и какво става с всичките тия от ПП-ДБ? Борисов пак ще е в изгодна позиция. Радев и Борисов е възможното ново, но ако те съобразят това. Това ще промени радикално положението на ПП-ДБ", добавя Райчев.
Докато погледите са събрани в партийните надцаквания на масата на покера, ротативките за новите министри и шефовете на регулаторите все още не са пуснати.
Завъртя се обаче политическата рулетка с мандатите. Президентът обяви, че вика на консултации трите големи партии от управляващото мнозинство - ГЕРБ/СДС, ПП/ДБ и ДПС в понеделник, а на следващия ден ще разговаря с опозицията от БСП , "Възраждане" и ИТН.
По всичко личи, че политическият покер с ротацията има всички шансове да ни изненадва поне по първа пролет. Защото както Борисов обича да казва: "Кьорав карти не играе".
 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Васил
преди 1 месец

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Откажи