Двама българи имат пръст в първото пътуване на "Ориент Експрес"

Агата Кристи, английска кралица и български царе са сред пътувалите в легендарното возило

Двама българи имат пръст в първото пътуване на "Ориент Експрес" | StandartNews.com
  • Влакът се превръща в сцена за заснемане на филми, известни писатели разказват за него в романите си
  • Агата Кристи, английска кралица и български царе са сред пътувалите в легендарното возило

 

Има един влак, за който когато чуем, ни се иска да сме част от късметлиите, докоснали се до история, култура и отминало време.

Всяка година новинарските емисии ни правят съпричастни на пристигането на "Ориент Експрес". През юни т. г., композицията пропътува разстоянието от Париж до Истанбул. В нея бяха включени 14 вагона, един от които бе бар, и три ресторанта. Пътниците бяха около 50, а сред персонала имаше и двама българи.

Повече от 45 минути посрещачите на "Ориент Експрес" го чакаха да пристигне на русенската гара, тъй като влакът тръгна със закъснение от Гюргево. Хората обаче не останаха разочаровани, защото на перона слезе част от персонала, а от вагоните махаха щастливи туристи.

Пред БНТ Александър Мирчев, очакващ да види внучката си Рени, която работи като старши стюард в легендарния експрес, сподели, че няма търпение да я види. "Това е най-интересната работа, която съм имала", сподели Рени Драгнева. "Във влака има хора от Съединените щати, от Австралия, Англия, Италия,

всеки вагон е специален, с различна история

Това е като музей на колела. Има вагони, които са минали през Втората световна война, които са били трансформирани в място за забавления. Най-известният може би е 3309, който е от другата страна, Грансуитите, с това че Агата Кристи е пътувала в него. Имали сме и английската кралица преди години, българските царе".

Историята на легендарния влак започва преди 140 години - през 1883 г. Година по-рано белгийският банкер Жорж Нагелмаркес кани гости на железопътно пътуване от 2000 километра със своя Train Eclair de luxe. Влакът тръгва от Париж на Gare de l'Est, а денят е вторник, 10 октомври. Малко след 18:30 часа той пристига във Виена и на следващия ден в 23:20 пътува обратно. На 14 октомври в 20:00 часа влакът влиза в в Gare de Strasbourg в Париж. Жорж Нагелмаркес е основателят на Compagnie Internationale des Wagons-Lits, която създава и разширява идеята луксозни влакове да возят туристи из цяла Европа. Най-известният, разбира се, влак, е "Ориент Експрес".

Първият влак Express d'Orient напуска Париж за Виена на 5 юни 1883 г. Виена остава крайна точка до 4 октомври 1883 г. Влакът официално е преименуван на "Ориент Експрес" през 1891 г.

Първото меню на борда (10 октомври 1882 г.)

включвало стриди, супа с италианска паста,

калкан със зелен сос, пиле a la chasseur,

говеждо филе с картофи, дивеч, маруля, шоколадов пудинг, бюфет от десерти.

Първоночалният маршрут, който за първи път е прекосен на 4 октомври 1883 г., е от Париж до Гюргево, Румъния, през Мюнхен и Виена. В Гюргево пътниците са извозени през Дунав до Русе, България, за да се качат на друг влак до Варна. След това пътуването завършва с ферибот до Константинопол.

През 1885 г. започва движение по нов маршрут. Този път достигащ Истанбул първоначално по железопътна линия от Виена до Белград и Ниш, Сърбия, от Ниш до Пловдив с конски каруци и от Пловдив за Истанбул отново с влак. През 1889 г. източната точка в маршрута на влака става Варна в Княжество България, където пътниците могат да бъдат откарани с кораб до Цариград. На 6 юни 1889 г. след завършване напълно на ЖП-линията през България, потегля първият директен влак до Цариград. До 19 май 1977 г. Истанбул остава крайната източна точка по маршрута. Фериботна услуга превозва пътниците от кейовете през Босфора до гара Хайдарпаша, една от основните гари на Османските железници.

По  време на Първата световна война, започнала през 1914 г.,  "Ориент Експрес" спира. Пътуването с влака е възобновено в края на военните действия през 1918 г. Следващата година, когато е открит тунелът Симплон, се появява нов маршрут през Милано, Венеция и Триест. Сенжерменският договор съдържа клауза, която изисква от Австрия да приеме влака, като преди това държавата позволява на международните служби да преминават през австрийска територия (която включва Триест по това време), само ако те преминават през Виена. Симплон "Ориент Експрес" се превръща в най-важния железопътен маршрут между Париж и Истанбул.

През 30-те години на миналия век "Ориент Експрес" е популярен с  трите си паралелни услуги: Ориент Експрес, Симплон Ориент Експрес, както и Арлберг Ориент Експрес, който се движи през Цюрих и Инсбрук до Будапеща, Букурещ и Атина. През това време "Ориент Експрес" добива репутацията си на комфорт и лукс, в чийто подвижен състав винаги присъстват спални вагони и вагон-ресторанти, известни с качеството на своята кухня. Кралски особи, благородници, дипломати, бизнесмени и буржоазията като цяло го покровителстват.

Всяка от услугите на "Ориент Експрес" включва и спални вагони, които се движат от Кале до Париж, като по този начин разширяват движението от единия край на континентална Европа до другия.

Началото на Втората световна война през 1939 г. отново прекъсва услугата, която рестартира през 1945 г. След края на войната влакът и неговите пътувания били  възобновени с изключение на Атинския участък, където затварянето на границата между Югославия и Гърция пречи на преминаването на трена. Тази граница е отворена отново през 1951 г., но затварянето на българо-турската граница от 1951 г. до 1952 г. възпрепятства превозите до Истанбул през това време. Тъй като Желязната завеса пада в цяла Европа, услугата продължава да се изпълнява, но комунистическите държави все повече заменят вагоните Wagon-Lits с такива, управлявани от техните собствени железопътни услуги.

Влакът става толкова популярен, че се превръща в сцена на не един филм и място, разказано в не един роман. Най-известният може би е "Убийство в Ориент Експрес" на Агата Кристи. Романът е най-предпочитаната криминална лента в света, а екранизацията му е обявена за най-успешният британски филм на всички времена.

Еркюл Поаро пътува с "Ориент Експрес", но малко след полунощ луксозният влак засяда в снежна преспа. На сутринта пътниците са с един по-малко.

Американски магнат е намерен мъртъв в купето си,

а вратата е заключена отвътре. Пътуващите са откъснати от света и разчитат на Поаро, който единствен може да открие убиеца сред тях. Агата Кристи посвещава книгата на втория си съпруг - археолога Макс Малоун. За първи път е публикуван във Великобритания през 1934 г. По-късно същата година романът е издаден и в САЩ, под името Murder in the Calais Coach, за да се избегне евентуалното объркване с романа на Греъм Грийн Orient Express, публикуван през 1932 г.

"Ориент Експрес" днес е романтичен остатък от отишло си отдавна време и ни помага да се пренесем назад във времето. Заради това може би и неговото преминаване през България винаги предизвиква интерес. Можем само да си пожелаем един ден да се повозим на "Ориент Експрес".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай