Операта в Сидни държи два рекорда

Строежът на сградата излязъл 15 пъти по-скъпо от първоначално планирания бюджет

Операта в Сидни държи два рекорда | StandartNews.com

Австралия отбелязва юбилея на емблематичното здание, което напомня на бял кит или кораб с надути платна
 

 На 20 октомври една от най-емблематичните сгради в света - операта в Сидни, отбелязва 50-годишния си юбилей. 

 Строежът на сградата продължава 14 години и след многожесто перипети, през октомври 1973 г. Кралица Елизабет II тържествено открива операта в Сидни. Делото е на датския архитект Йорн Уотсон. Той печели за творението си най-престижната награда за архитектура "Прицкер", а през 2007 г. ЮНЕСКО вписва операта като световно културно наследство. Съдиите, които избират проекта, оценяват иновативния му дизайн, как се вписва в красивото пристанище на града. Самата сграда е като скулптура, предмет на изкуството. Тя е издигната, за да се превърне в дом на сценичните изкуства. 

 През 1952 година управникът на Нов Южен Уелс обявява конкурс за проектиране на сградата, в който взимат участие 233 архитекти от 32 страни. През януари 1957 г. проектът на датския архитект Йорн Уотсон е обявен за победител, а две години по-късно е положен първият камък на Бенелонг Пойнт в пристанището в Сидни. По план  изграждането на театъра е трябвало да отнеме 3-4 години и да струва 7 милиона долара. 

Идеята на Уотсон е била следната: големите зали за представления  да са непосредствено под уникална покривна конструкция, състояща се от многобройни, влизащи една в друга като орехови черупки бетонни конструкции във формата на корабни платна. 

Проблемите обаче не закъснели, защото изпълнението на този величав градеж се оказало неимоверно трудна работа. Най-напред се оказало невъзможно покривните миди да бъдат изпълнени по начина, предвиден от Уотсон. Разходите по строежа нараствали до беумни размери заради изискванията на смелия проект. Първоначално предвидените 7 милиона австралийски долара накрая набъбнали до 102 милиона. За капак на всичко, след години работа по проекта, Йорн Уотсон се оттеглил заради несъгласието си по отношение на някои наложени промени в дизайна на сградата. И никога повече не посетил Сидни. 

В крайна сметка операта е завършена през 1973 г. Открита е през 1973 г. от британската кралица Елизабет II под звуците на Девета симфония на Бетовен. През 2006 година е отворено ново крило, а на събитието отново присъства Нейно Величество. 

Бетонният покрив напомня за огромни издути от вятъра корабни платна (като раковини) и е дело на финландския инженер-конструктор Ове Аруп.  Световна известност сградата придобива именно поради своята екстравагантна покривна конструкция. Някои виждат в нея излязъл на сушата бял кит, но като всички архитектурни шедьоври - Операта в Сидни прилича само на себе си, категорични са познавачите.

Защо е в Сидни

През 1770 г. английската изследователска експедиция на Кралското дружество начело с Джеймс Кук достигнала бреговете на Австралия и ги обявила за британско владение. Матросите на Кук обаче били посрещнати от копията на аборигените при опита им да навлязат навътре в сушата. Въпреки това през 1788 г. била основана британска наказателна колония - Сидни. Мястото, наречено на името на тогавашния британски министър на вътрешните работи лорд Сидни, сега е най- големият, най-важен и най-известен град в Австралия. Между Сидни и основания няколко десетилетия по-късно малко пo на юг Мелбърн, втория по големина град в Австралия, се развило съперничество. То се корени във факта, че двете метрополии били дълго време единствените големи пристанищни градове на континента и столици на щатите Нов Южен Уелс и Виктория. 
лед основаването на федералната държава Австралийски съюз през 1901 г., в който се обединили шест самостоятелно управлявани колонии, конкуренцията между Сидни и Мелбърн достигнала върха си. Бил повдигнат въпросът коя да е столицата на новата държава. Но било невъзможно да се вземе решение в полза на единия или другия град. И в крайна сметка, като трудно постигнат компромисен вариант, за столица била избрана доста по-малката Канбера, разположена във вътрешността на страната. 

Подобно съперничество винаги оказва влияние върху развитието на градовете - и в повечето случаи позитивно. В случая със Сидни тази отдавнашна конкуренция станала импулс за решението през 50-те години на миналия век да започне строеж на  сграда за операта. Междувременно Мелбърн се готвел за първите олимпийски игри на австралийска земя - през 1956 г.

 Операта в Сидни е една от необикновените сгради на съвременната архитектура. 70-годишният Питър Тъкър работи там от самия строеж, започнал е едва 19-годишен. "Когато работех тук, всичко беше само скеле и имаше голяма масивна предпазна мрежа - ако някой паднеше, тя го улавяше. След това изведнъж всичко изчезна и на сцената се появиха музиканти, които свирят. Никога преди не бях чувал цял оркестър, но това беше много
впечатляващо", споделя той.   

Гордее се с орган и завеса, които са  най-големите в света

Собственост на операта в Сидни е завесата, която е вписана в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата на планетата. Друго притежание на операта е най-големият орган на планетата, с 10 500 тръби, който също е вписан в Книгата на рекордите на Гинес. 

Експерти изчислиха, че от откриването на операта са я посетили почти 40 милиона туристи от различни страни, което надвишава броя на жителите на цяла Австралия. 

През годините редица известни личности са се качвали на сцената. През 1980 г. Арнолд Шварценегер печели тук последната си титла "Мистър Олимпия", а през 1990 г. наскоро освободеният от затвора Нелсън Мандела говори пред 40 000 души, събрали се на външните стълби. 

За първи път в историята операта затваря през март 2020 г. заради COVID пандемията, но пък времето е използвано за основен ремонт на Концертната зала, след което според музикантите тя вече предоставя далеч по-качествена акустика.

 За отбелязване на 50-годишнина са организирани около 250 събития, в които участват австралийски и международни артисти. 

2500 представления  годишно

Със своя впечатляващ дизайн и интересна история, Операта в Сидни е една от най-известните забележителности в света и със сигурност най- популярната в цяла Австралия. Дори и никога да не сте посещавали държавата, разположена на цял континент, със

сигурност знаете как изглежда Операта в Сидни. Над четири милиона посетители всяка година се любуват на тази австралийска забележителност.

Най-добрият начин да се насладите на Операта в Сидни, е като посетите някое от 2500-те събития, които се случват в сградата всяка година. Гостите могат не

само да наблюдават оперен спектакъл, но и да избират между комедия, кабаре, класическа и съвременна музика.  Входът за сградата е безплатен, но посещението на самата опера е много проблематично. Трябва да закупите билет няколко месеца по-рано, а цените са доста високи. За посетителите има обиколки с екскурзовод всеки ден от 9 до 17 часа. Освен това всяка сутрин в 7 има представление със закуска.
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай